IZVIŽDALI MINISTARKU OBRAZOVANJA: Ameli Udea Kastera na udaru francuske javnosti jer joj deca idu u privatnu školu

Francusku ministarku Ameli Udea Kasteru su zasuli drvljem i kamenjem zbog toga što je svoju decu upisala u – privatnu školu.

ИЗВИЖДАЛИ МИНИСТАРКУ ОБРАЗОВАЊА: Амели Удеа Кастера на удару француске јавности  јер јој деца иду у приватну школу

Foto: EPA

 Javnost je tako stekla utisak da ministarka nema poverenja u državne institucije u domenu obrazovanja kojim sada i sama treba da rukovodi.

Bivša teniserka Ameli Udera Kastera je do sada odlično obavljala funkciju ministarke sporta u poslednjih godinu i po, a sada joj je, u novoj vladi, u olimpijskoj godini, dodat i težak portfelj obrazovanja, čime je preuzela dosadašnju funkciju novog premijera Gabrijela Atala na mestu na kome je bio cenjen i hvaljen. Udeu Kasteru zbog izbora škole za sopstvenu decu do sada niko nije prozivao, iako je i ranije bila ministarka, a očigledno je sada na tapetu zbog toga što se čitava afera događa baš u domenu njene nove nadležnosti.

Istini za volju, i ministarka je sama doprinela sopstvenom "progonu" u javnosti, izjavom da je odlučila da najstarijeg sina ispiše iz državne škole zbog toga što je gubio mnoge časove za koje nije bilo zamene. Odmah su se digli nastavnici koji su se osetili prozvanim, poručivši da se nastava normalno odvija, a to su potvrdili i neki roditelji. Ispostavilo se da je njen sin u državnu osnovnu školu išao samo šest meseci u predškolsko odeljenje, i da njegova učiteljica za to vreme nije imala nijedan izostanak s posla. Reagovali su i nastavnički sindikati.

Zanimljivo je zbog čega je ministarka uopšte imala potrebu da objašnjava i da traži razloge koji su se ispostavili sumnjivim, za nešto što je dozvoljeno i normalno, da neko upiše svoju decu u privatnu školu, makar bio i ministar. Jer, i te obrazovne institucije su u školskom sistemu.

"FABRIKA ELITE"

Ameli Udea Kastera je svoje troje dece upisala u katoličku školu "Stanislas" koju bije glas da "fabrikuje elitu".  Škola je osnovana 1804. godine, a danas je pohađa 3.660 đaka. Godinu dana za srednjoškolca košta 4.000 evra. Ovde vlada strogost, traži se umerenost u oblačenju i besprekorno ponašanje. Neki razredi su mešoviti, a u nekima su deca razdvojena po polovima. U ovu školu je išao i Šarl de Gol. Rezultati su, za francuske uslove, vrtoglavi: sto odsto đaka položi maturu, i svi sa pohvalom. U medijima su se ranije pojavljivale optužbe prema profesorima za seksizam, homofobiju, autoritarnost, konzervatizam, religiozne stavove, političku nekorektnost prema pregrevanju planete i abortusu. Zbog svega je otvorena istraga prošle godine, a time sada rukovodi Udea Kastera, zbog čega postoje sumnje i u konflikt interesa.

Ministarka je u utorak obišla državnu školu u koju je nekada išao njen sin, u pokušaju da smiri strasti, i tom prilikom se izvinila svima koje je povredila. Mnogi smatraju da joj je odlazak u školu bio loš potez, jer je dočekana zvižducima, a tako je i ispraćena. Okupljeni na trotoaru su joj poručivali da tu nema šta da traži i da ide u privatnu školu. Roditelji su pred kamerama izjavljivali da je svojom prvobitnom izjavom napravila veliki gaf i da je bila nepravedna prema državnoj školi i nastavnicima.

Novinari je samo o tome pitaju, a slika koja je trenutno prati je katastrofična. Krajnji levičari Žan-Lika Melanšona koji predstavljaju značajnu snagu u francuskoj skupštini, optužuju ministarku da je lagala i traže njenu ostavku. Kažu da je diskreditovala državnu školu, uvredila sve nastavnike i da joj više ne veruju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (1)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici