"GODINAMA STE IGNORISALI DOBRU VOLJU PUTINA": Lavrov optužio Ameriku, pa otkrio za vreme kojeg predsednika je došlo do kraha odnosa

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

23. 01. 2024. u 08:15

SJEDINjENE Američke Države godinama su ignorisale ogromnu dobru volju predsednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za američku televiziju „Si-Es-Bi njuz“.

ГОДИНАМА СТЕ ИГНОРИСАЛИ ДОБРУ ВОЉУ ПУТИНА: Лавров оптужио Америку, па открио за време којег председника је дошло до краха односа

Foto AP

Ministar je podsetio da su Moskva i Vašington dugo bili u prijateljskim odnosima, ali da je za vreme 43. predsednika SAD Džordža V. Buša međusobno poverenje počelo da se narušava.

- Ogromna dobra volja koju je Putin pokazao u svoja prva dva mandata bila je ignorisana. On (Buš mlađi) je jednostavno rekao: 'U redu, ovaj momak je dobar, držaćemo ga u šaci' - kazao je Lavrov.

Kako je dodao, američki političari nisu naučili nijednu lekciju iz „neprihvatljive politike“ koju je Vašington vodio nakon raspada SSSR. Lavrov je podsetio na obećanje da se NATO neće širiti koje su zapadne zemlje dale prvom predsedniku SSSR Mihailu Gorbačovu.

Takođe je naglasio da je Moskva više puta upozoravala na moguće posledice ekspanzije vojnog bloka.

- Bićemo spremni da saslušamo sve koji su zaista zainteresovani za pravdu, uključujući pravdu u odnosima između Rusije i Ukrajine, što će uključivati i to da Zapad prestane sa politikom prema kojoj koristi Ukrajinu kao instrument rata protiv Rusije - poručio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije trenutno boravi u Njujorku gde učestvuje na sednicama Saveta bezbednosti UN o Ukrajini i Bliskom istoku.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)