PARTIJE U BERLINU NIČU KAO PEČURKE: Kontroverzni demohrišćanin Masen lansira Uniju vrednosti, raskinuo sa CDU-CSU

I. Stanojević

25. 01. 2024. u 06:00

NIJE se još osušilo mastilo od parafa na osnivačkom dokumentu nove stranke na nemačkoj partijskoj sceni, a već se finišira formiranje još jedne.

ПАРТИЈЕ У БЕРЛИНУ НИЧУ КАО ПЕЧУРКЕ: Контроверзни демохришћанин Масен лансира Унију вредности, раскинуо са ЦДУ-ЦСУ

Foto Tanjug/AP

Posle Sare Vagenkneht, bivše liderke Levice, koja je u prvim danima ove godine promovisala stranku čiji naziv počinje njenim imenom, uz pretenzije da bude proputinska, na političkom parketu sprema se i lansiranje Unije vrednosti. Desno orijentisana partija koju vodi bivši predsednik nemačkog Ureda za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Masen, pustiće se u domaće političke vode da bi, na jesen, učestvovala na pokrajinskim izborima u Tiringiji, Saksoniji i Brandenburgu.

Masen je, početkom meseca, najavio novo partijsko čedo i time raskid sa Hrišćansko-demokratskom i Hrišćansko-socijalnom unijom (CDU-CSU). Njegov zamenik Hans-Oto Pistner rekao je, u razgovoru za državnu novinsku agenciju DPA, da je broj članova od tada naglo porastao. Po njegovim rečima, kreće se između 4.000 i 6.000.

Masena krasi pridev kontroverzni, budući da je upravo u toku postupak njegovog isključenja iz CDU. Vođstvo demohrišćana mu, između ostalog, prigovara da koristi "jezik iz miljea antisemita i teoretičara zavera, uključujući nacionalističko izražavanje".

Šef CDU Fridrih Merc nedavno je najavio da će spaliti sve mostove koji demohrišćane još vezuju sa Unijom vrednosti. Ukoliko Masen osnuje stranku, prema važećim pravilima, neće mu biti dopušteno istovremeno članstvo u CDU, upozorio je tada Merc. On je takođe poručio da, i ako ne dođe do osnivanja stranke, Masen neće proći bez kaznenih penala, pošto će, s istim ciljem, biti pokrenut takozvani postupak o nespojivosti.

Ekstremna Otadžbina "na suvom"

USTAVNI sud Nemačke presudio je da krajnje desničarska ekstremistička partija "Di Hajmat" (Otadžbina), bivša Nacionalistička demokratska partija Nemačke (NPD), ne bi trebalo da koristi državnu podršku. Njoj će, zato, biti povučene državne subvencije i ukinute poreske olakšice narednih šest godina. Presuda suda bi mogla da odigra ulogu i u razmatranjima da li bi slične mere mogle biti preduzete protiv krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD).

Kako je portal "Korektiv" nedavno otkrio, dve članice Unije vrednosti koje su istovremeno članice CDU, učestvovale su u novembru na sastanku u Potsdamu, gde je bivši predsednik desno-ekstremističkog Identitarnog pokreta u Austriji, Martin Zelner, govorio o takozvanoj remigraciji, odnosno, masovnom proterivanju ljudi s migrantskom pozadinom. Na sastanku je bilo i najmanje četvoro ekstremnih desničara iz redova Alternative za Nemačku(AfD).

Unija vrednosti kao udruženje postoji od 2017. godine, podseća Dojče vele. Ona nije stranački ogranak CDU ili sestrinske bavarske podružnice CSU, ali već dugo traži bliskost sa tim strankama. Unija je sebe opisala kao "konzervativni pokret unutar CDU/CSU".

Na njenoj internet stranici piše da su "masovne migracije, iracionalna ekonomska i energetska politika, te histerična klimatska politika dovele do preteće situacije u Nemačkoj, koja je bez presedana u posleratnom razdoblju".

Udruženje se bori za povratak na vrednosti koje su zastupali bivši kancelari CDU Konrad Adenauer i Helmuta Kol, kao i nekadašnji bavarski premijer i predsednik CSU Franc Jozef Štraus, i to "ako je potrebno i protiv onih koji su od strane Angele Merkel zavedeni levom ideologijom stranaka Unije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)