ODMETNUTI GUVERNERI ŠALJU TRUPE KA TEKSASU? Produbljuje se sukob između Bajdena i lidera 25 "crvenih" država

A.Vojinović

30. 01. 2024. u 12:24

IMATE Oklahomu, Floridu i Tenesi, imate sve druge države koje bi poslale svoju Nacionalnu gardu da pomogne i podrži napore guvernera Teksasa Grega Abota, jer svaka država je granična država.

ОДМЕТНУТИ ГУВЕРНЕРИ ШАЉУ ТРУПЕ КА ТЕКСАСУ? Продубљује се сукоб између Бајдена и лидера 25 црвених држава

Profimedija

Označavajući situaciju u Teksasu kao "bure baruta" zbog neviđene najezde migranata iz susednog Meksika, poručio je ovo guverner Oklahome Kevin Stit šefu Bele kuće Džozefu Bajdenu. Nagoveštajem da bi nekoliko republikanskih država moglo da pošalje trupe u Teksas kako bi "odbranili" granicu, Bajden se suočio sa zahtevom polovine lidera saveznih država SAD, odnosno sa 25 "crvenih" guvernera, koji, uz bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, prete da je ovo pitanje glavna tema oko koje se lome koplja u izbornoj godini preko Atlantika.

Dok republikanci "na sva zvona" apeluju na Bajdena da pooštri kontrolu na međi sa Meksikom, zakonodavci u Kongresu navodno su na korak do sporazuma sa Bajdenovom administracijom o uvođenju novih graničnih kontrola, koje bi podrazumevale i ovlašćenja da se pauzira proces dobijanja azila. Prema izvorima, taj predlog zakona je osmišljen kako bi se smanjio nezabeleženi broj ilegalnih prelazaka na južnoj granici u minule tri godine.

Ali to ostaje u senci dramatične situacije na granici koju je, prema podacima Američke carine i granične zaštite, samo u decembru nelegalno pokušalo da pređe 371.036 migranata. Međunarodna organizacija UN za migracije, rutu između SAD i Meksika označava kao najsmrtonosniji kopneni put za migrante na planeti.

Budžet SAD i Kijev kao "taoci"

U pozadini sukoba, u američkom Senatu, republikanci su podršku budžetu vezali za obezbeđivanje granice, pa su sve savezne institucije na privremenom finansiranju. Tramp je izdejstvovao i smenjivanje predsednika Predstavničkog doma koji je bio sklon sporazumu sa demokratama, bez uslovljavanja budžeta graničnim pitanjem. Spor utiče i na tok rata i sudbinu Ukrajine, jer je zbog spora blokirana i pomoći Kijevu od 65 milijardi dolara.

Zbog pritiska velikog broja migranata na granicu su postavljene jake snage Nacionalne garde Teksasa. Posle spora između guvernera Teksasa Greta Abota i Bajdenove administracije oko granične zaštite, vojno odeljenje te američke savezne države objavilo je poziv i dobrovoljcima da patroliraju na granici sa Meksikom u oblastima viskog rizika, kako bi se sprečile kriminalne bande da ilegalno krijumčare ljude i drogu u državu. Osim toga, vlasti u Teksasu navodno nameravaju da postave i ogradu od bodljikave žice duž cele granice sa Meksikom, inače duge više od 3.000 kilometara.

Bajden je ranije pozdravio nacrt koji mu daje ovlašćenja da zatvori južnu granicu kada postane preplavljena migrantima, odnosno pošto prosečni dnevni prelasci budu dostigli 5.000 tokom sedam dana, ili 8.500 u jednom danu. Migrantima koji ilegalno pređu u SAD ne bi bilo dozvoljeno da zatraže azil, a suočili bi se sa brzom deportacijom u Meksiko ili svoju matičnu zemlju. No, Bajdena je kritikovao predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Majk Džonson.

- Predsednik Bajden je izneo lažnu tvrdnju da mu je potreban Kongres da usvoji novi zakon koji bi mu omogućio da zatvori južnu granicu, ali on zna da to nije tačno - istakao je Džonson na "Iksu".

Nacrtu zakona usprotivio se i lider republikanaca Donald Tramp, jer "ne pomažu u zaustavljanju invazije ilegalnih migranata u Teksas".

- SAD umiru zbog situacije sa ilegalnim imigrantima. Zemlja nikada nije bila u takvoj situaciji, a ona će se samo pogoršavati - zaključio je Tramp.

Soroš "preobraća" Teksašane

MILIJARDER Džordž Soroš podržava najmanje pet liberalnih grupa koje žele da američku saveznu državu Teksas na predstojećim izborima gurnu u ruke demokrata, preneo je "Foks njuz" pozivajući se na evidenciju finansiranja kampanje. Teksas je, inače, dugo uporište republikanaca. Prema ovim podacima, Soroš je dao preko tri miliona dolara mreži političkih akcionih komiteta (PAK). Jedan od njih, "Teksaska većina" prošle godine su isključivo finansirali Soroš i njegov "Demokratija PAK 2", sa ukupno 2,25 miliona dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije