ŠEF CIA PRIZNAO PORAZ: Amerika izgubila „neospornu dominaciju“ zbog ove dve zemlje

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

30. 01. 2024. u 17:57

U SAVREMENOM svetu SAD su izgubile prevlast zbog sve većeg uticaja Rusije i Kine, piše šef CIA Vilijam Berns u članku za „Forin afers“.

ШЕФ ЦИА ПРИЗНАО ПОРАЗ: Америка изгубила „неоспорну доминацију“ због ове две земље

Foto: Profimedia/Vikipedija

- Uspon Kine i revanšizam Rusije predstavljaju ozbiljne geopolitičke poteškoće u svetu intenzivne strateške konkurencije u kojem SAD više ne uživaju neosporan primat i u kojem raste egzistencijalna klimatska pretnja - piše Berns.

Takođe konstatuje da predsednik Rusije Vladimir Putin obnavlja odbrambenu proizvodnju u zemlji, te da je Moskva sigurna da će uspeti da slomi Ukrajinu i izmori njene zapadne pristalice“.

- Ova godina će verovatno biti teška na bojnom polju u Ukrajini – test izdržljivosti - prognozira glavni američki obaveštajac.

Berns takođe napominje da situaciju komplikuje i tehnološka revolucija koja je sada u toku.

- Od mikročipova do veštačke inteligencije i kvantnog računarstva, sve te nove tehnologije menjaju svet, uključujući i profesiju obaveštajca. Često taj razvoj otežava rad CIA, pošto daje protivnicima nove moćne instrumente - ocenio je on.

Međutim, Berns je siguran da, ma koliko se svet menjao, i dalje će biti aktuelni „tajni podaci koje može da prikupi samo čovek, kao i obaveštajne operacije koje može da sprovede samo čovek“.

Ranije je ruski lider Vladimir Putin rekao da se multipolarni svet formira sam od sebe, te da se to događa usled rasta potencijala mnogih zemalja, uključujući Kinu.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?