KIJEVU STIŽE ORUŽJE KOJE JE ČEKAO OD POČETKA RATA: Iznenadna pomoć od NATO članice koju su svi zaboravili

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

01. 02. 2024. u 10:39

AKO američki republikanci i kadrovski odraz njihove političke pameti Donald Tramp posve iracionalno blokiraju novi paket oružane pomoći napadnutoj Ukrajini, ne stoje baš svi poput njih skrštenih ruku dok napadnuta zemlja krvari, piše "Slobodna Dalmacija".

КИЈЕВУ СТИЖЕ ОРУЖЈЕ КОЈЕ ЈЕ ЧЕКАО ОД ПОЧЕТКА РАТА: Изненадна помоћ од НАТО чланице коју су сви заборавили

Foto: Profimedia/Ilustracija

Izveštaji u grčkim medijima sugerišu da se ova zemlja priprema da Ukrajini vrlo skoro prebaci preko potrebne dalekosežne raketne sisteme zemlja-vazduh, i to one sovjetske proizvodnje, S-300.

Reč je o sistemu koji je Ukrajina od Grčke tražila praktično od početka ruske invazije. Premda je to krajnje neobično za članicu NATO-a, Grčka ima prilično velike zalihe sovjetskih raketnih sistema S-300 i očigledno je pristala u efektnom dogovoru sa Bajdenovom administracijom da ih preda onima kojima su potrebniji. To svakako nije dobra vesti za ruske vojne avione.

Grčke novine "Katimerini" objavile su kako je dogovoren masovni prenos grčkih odbrambenih sredstava Kijevu, a uz sisteme S-300 dogovor navodno uključuje i drugu sovjetsku opremu iz grčkih protivvazdušnih zaliha: PVO sisteme kratkog dometa Tor i Osa, te dvocevne sovjetske protivavionske topove ZU-23-2

Atinski dnevni list piše da je Grčka dala zeleno svetlo za prenos S-300 Kijevu u zamenu za obećanje SAD da će im odobriti prodaju svojih nevidljivih lovaca F-35. Prošlog petka je američki Stejt department zaista odobrio moguću vojnu prodaju Grčkoj 40 višenamenskih borbenih aviona pete generacije F-35, plus pripadajuću opremu u ukupnom iznosu od 8,6 milijardi dolara.

Foto Tanjug/AP

Ukrajina je ratni sukob s ruskim agresorima otpočela raspolažući s oko 250 lansera za rakete zemlja-vazduh dugog dometa S-300. Zbog intenziteta ruskih napada u poslednje dve godine, ta su oruđa prilično iscrpljena, a zalihe projektila kojima su raspolagali takođe su gotovo pri kraju.

Na temelju vizuelnih dokaza, Ukrajina je prvenstveno koristila sisteme S-300PS u sukobu. Ovaj model je razvio Sovjetski Savez sredinom 1980-ih, a temelje se na šasiji kamiona 8x8 MAZ-7910, za razliku od tegljenih sistema S-300 koji imaju znatno slabiju mobilnost.

Jedan od najmoćnijih PVO sistema na svetu

Iako sistem S-300PS može da ispaljuje različite vrste projektila-presretača, raketa 5V55R s poluaktivnim radarskim i terminalnim navođenjem glavna je vrsta u Ukrajini. Ova raketa ima maksimalni domet od 90 kilometara i može pogoditi mete na velikim visinama. Do dolaska američkih patriota S-300 je bio najmoćniji sistem protivvazdušne obrane dugog dometa dostupan Ukrajini. Osim S-300PS, Ukrajina takođe koristi i manji broj modela S-300V1. Lanser se nosi na vozilima na gusenicama, a takođe ima i ugrađenu sposobnost protivbalističkih projektila (ABM), piše Slobodna Dalmacija.

Grčka je trenutno jedina NATO članica koja još operiše sistemima S-300. Ima ih navodno najmanje 12 (nije jasno radi li se o celokupnim sistemima ili samo lanserima - ovo potonje čini se verovatnije), i to znatno poboljšanu verziju S-300PMU-1 s modernijim 30N6E radarom. Taj sistem može da ispaljuje i projektile 48N6, čiji domet varira od 150 km do 250, te imaju sistem navođenja s poluaktivnim radarskim navođenjem u terminalnoj fazi, između ostalog. Već te prednosti bi osigurale skok napred Ukrajini u odnosu na sve ranije projektile S-300 koje su dosad koristili.

Grčki S-300 omogućili su brojnim zapadnim saveznicima da ih koriste tokom vazdušnih vežbi i traže im slabe tačke tokom poslednjih godina. To je naročito dobro iskoristio Izrael koji se suočavao s pretnjama od S-300 u Siriji i Iranu.

(Slobodna Dalmacija)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!