POBUNU TEKSASA PODRŽALE JOŠ 24 DRŽAVE: Vašington u problemu, sukob sa federalnom vlašću eskalira

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 02. 2024. u 20:04

SPOR Vašingtona i Teksasa oko meksičko-američke granice nastavlja da eskalira, a američko društvo se sve ubrzanije deli i povodom pitanja imigracije, piše nemački list "Cuerst".

ПОБУНУ ТЕКСАСА ПОДРЖАЛЕ ЈОШ 24 ДРЖАВЕ: Вашингтон у проблему, сукоб са федералном влашћу ескалира

Foto: Profimedia

Nakon što je Vrhovni sud doneo odluku da Teksas demontira ograde od žilet žice, koje je podigao duž reke Rio Grande, sukob između Vašingtona i pojedinih američkih država, koji tinja već godinama, upravo doživljava novu kulminaciju.

Ova odluka Vrhovnog suda nije kraj, već pre početak još oštrije runde u borbi Vašingtona i Teksasa. Nakon što je u pismu predsedniku Džozefu Bajdenu guverner Teksasa Greg Abot potvrdio nameru Teksasa da nastavi da se bori protiv "invazije migranata", još 24 države donele su zajedničku izjavu u kojoj su se pobunile protiv poteza Vašingtona.

Foto Tanjug/AP

U pismu se tvrdi da je Bajdenova administracija, umesto da podrži vladavinu zakona i obezbeđuje granicu, napala državu Teksas zbog "zaštite od ilegalnih imigranata i terorista koji ulaze u SAD." Abot je u pismu Beloj kući optužio predsednika SAD da nije uspeo da "sprovodi zakone o imigraciji koje je doneo Kongres."

Foto: Profimedia

Kao rezultat "nezakonite granične politike Džozefa Bajdena", za samo tri godine, tvrdi se u Abotovom pismu, više od šest miliona ilegalnih imigranata prešlo je južnu granicu, a ove brojke nije moguće ignorisati.

 

PUT U NOVI AMERIČKI GRAĐANSKI RAT

Guverener Teksasa sada izgleda još odlučan u nameri da nastavi da se još žešće suprotstavlja federalnim vlastima.

U intervjuu za "Blumberg", Abot je nedavno rekao: "Trenutno postavljamo još ograda od žilet žice kako bismo obezbedili granicu. Samo u Njujorku, kojim upravlja demokratski gradonačelnik Erik Adams, trenutno ima 37.000 ilegalnih imigranata."

U poruci na društvenoj mreži "Trut" (Istina) bivši predsednik i sadašnji predsednički kandidat Donald Tramp je podržao Abota: "Teksas se sa pravom poziva na ustav i treba ga podržati u odbijanju invazije."

Američki mediji upravo dočaravaju sliku "građanskog rata". U izbornoj godini i Holivud se pridružio napadima na Trampa, najavljujući distopijski film "Građanski rat", koji uskoro treba da se pojavi u bioskopima. U njemu fiktivni predsednik SAD raspoređuje američku vojsku protiv pobunjenih Amerikanaca, izbeglice zakrčuju auto-puteve, a zlosutni dim se podiže nad Njujorkom.

FOTO: Tanjug/AP

Inače, zaštita granice je odgovornost Američke granične patrole (USBP). Teksas je nedavno naredio svojoj Nacionalnoj gardi da preuzme granicu, a druge države razmatraju slanje nacionalne garde. Guverner Oklahome Kevin Stit govori o "buretu baruta napetosti". Konvoji kamiondžija iz različitih delova SAD iskazuju solidarnost sa pobunjenim Teksasom.

Abot je nedavno, u razgovoru sa Takerom Karlsonom, rekao da bi borba za sigurne granice mogla da potraje još neko vreme, verovatno do sledećeg januara, kada će novi predsednik položiti zakletvu. Abot aludira na Trampov reizbor, koji bi tada mogao da sprovede zakon o migracijama u svim državama, uključujući i Kaliforniju i granicu sa Kanadom.

Amerikanci nastavljaju da koračaju odvojenim putevima, zaključuje "Cuerst", i to sve krupnijim

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)