GOTOVO JE, ZALUŽNI POPUSTIO: Šef oružanih snaga Ukrajine se povlači, ide u Veliku Britaniju

Novosti online

05. 02. 2024. u 16:27

GLAVNOKOMANDUJUĆI Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni pristao je da postane ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji, saopštio je poslanik Vrhovne rade Jevgenij Ševčenko, prenosi RIA Novosti.

ГОТОВО ЈЕ, ЗАЛУЖНИ ПОПУСТИО: Шеф оружаних снага Украјине се повлачи, иде у Велику Британију

Foto: Profimedia

Poslednjih dana u ukrajinskim i zapadnim medijima se naširoko raspravlja o glasinama o mogućoj ostavci Zalužnog. Konkretno, rečeno je da je na sastanku 29. januara Zelenski ponudio glavnokomandujućem samo mesto savetnika. 

Iako je, kako je pisao časopis Ekonomist, Zalužnom ponuđeno i mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, on je to odbio.

Mediji su kao verovatne Zalužnijeve naslednike na čelu Oružanih snaga imenovali načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kirila Budanova i komandanta Kopnene vojske Aleksandra Sirskog. Obojica su navodno odbili.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, podsetimo, prvi put je u nedelju potvrdio da namerava da smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog. Zelenski je za italijansku televiziju RAI1 rekao da razmatra i smenu drugih visokih zvaničnika.

- Neophodan je novi početak. Kad govorimo o tome, mislim na smenu jednog broja vodećih državnih zvaničnika, a ne samo smene u vojnoj sferi. Razmišljam o smeni (Zalužnog). To je tačno. To pitanje se tiče čitave rukovodeće grupe koja vodi državu - rekao je Zelenski odgovarajući na pitanje o neslaganjima sa Zalužnim.

Kijev je nedavno, podsetimo, obavestio Belu kuću da je Zelenski odlučio da smeni Zalužnog. Vašington post navodi da SAD nisu podržale odluku Zelenskog, ali se nisu ni protivile, rekavši da je njegovo pravo da donosi takve odluke.

(RIA Novosti)

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)