ZAŠTO JE MAKRON OTKAZAO POSETU KIJEVU? Predsednik Francuske iznenada odlučio da ne otputuje u Ukrajinu

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron odložio je posetu Ukrajini predviđenu za danas i sutra. Razlog za otkazivanje je "bezbednosne prirode".

ЗАШТО ЈЕ МАКРОН ОТКАЗАО ПОСЕТУ КИЈЕВУ? Председник Француске изненада одлучио да не отпутује у Украјину

Foto: Goran Čvorović

Zvanično, iz Jelisejske palate su poručili da je odlazak otkazan "da bi se osigurala bezbednost predsednika". U francuskoj predsedničkoj palati ističu da je Makronova poseta navedenih datuma bila "samo opcija".

Odlaganje je izazvalo dosta reakcija među francuskim poslodavcima koji su bili predviđeni da putuju u sklopu veće ekonomske delegacije, kao i kod dela ukrajinskih diplomata. Ovo je trebalo da bude prva Makronova bilateralna poseta Kijevu. Prethodni put je bio u evropskoj delegaciji u junu 2022, zajedno s tadašnjim italijanskim premijerom Mariom Dragijem, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i rumunskim predsednikom Klausom Joanosom, da bi dali političku podršku Ukrajini.

Ovoga puta, Makron je sa predstavnicima francuskih firmi trebalo da pruži veliki podstrek ekonomskoj saradnji dve zemlje. U svemu je bilo i puno simbolike. Bilo je planirao da francuski šef države otputuje najpre u Odesu, pomorski grad koji su delimično gradili i Francuzi, a da se zatim uputi u ukrajinsku prestonicu.

Tom prilikom je trebalo i da se ozvanični fond od 200 miliona evra za rekonstrukciju Ukrajine od strane francuskih malih i srednjih preduzeća. Francuski ekonomski nedeljnik "Šalanž" je najavio da je bilo planirano i da tada otpočne rad predstavništvo Francuske agencije za razvoj, koja je trebalo da bude koordinator pomoći ove zemlje Ukrajini.   

Ali sve je, za sada, iznenada palo u vodu. Prema informacijama koje prenosi pomenuti magazin, došlo se do zaključka da je za obezbeđivanje puta kojim treba da prođe Makron potrebno malo više vremena nego što je to prvobitno bilo predviđeno. Takođe, jedan od razloga za odlaganje posete je i taj što zvanični Pariz želi da pripremljenu ekonomsku ponudu dodatno ojača, uz učešće drugih evropskih zemalja.

"Šalanž" piše da su neki od nesuđenih učesnika francuske delegacije poprilično iznenađeni ovim otkazivanjem u poslednji čas. Francuska se nalazi tek na 12. mestu zemalja po pruženoj pomoći Ukrajini koja, civilna i vojna zajedno, iznosi 1,7 milijardi evra. Što se tiče finansijske pomoći, sa 800 miliona, plasirana je na 9. mesto, odnosno tek na 17. ako se račun izvodi na osnovu visine BDP-a.

I pored izenađenja poslodavaca i diplomata, zvanično je sve u redu, a Makron i njegov ukrajinski kolega Vladimir Zelenski čuli su se telefonom u subotu. Zelenski je ovaj razgovor okarakterisao kao veoma pozitivan i konkretan, i istovremeno se zahvalio Francuskoj na njenoj nedvosmislenoj podršci. Preneo je i da mu je Makron obećao dodatne isporuke oružja.  

Novi datum Makronove posete Kijevu za sada nije saopšten. Istovremeno, spekuliše se da bi Zelenski ponovo mogao da dođe u Pariz, posle učešća na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti koja će biti održana od 16. do 18. februara. Postoje neke indicije da bi Zelenski mogao da bude u Parizu, ili Makron u Kijevu, baš 24. februara, na dvogodišnjicu ruskog napada na Ukrajinu. Istog datuma, međutim, počinje Sajam poljoprivrede u francuskoj prestonici koji ima naročiti značaj zbog nedavne pobune ratara, koja bi ponovo mogla da bukne, ukoliko postavljeni uslovi zemljoradnika do tada ne budu ispunjeni.

APEL ALIJANSE ZA JOŠ POMOĆI

Preko nemačkih medija, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je evropske zemlje da proizvedu još više oružja i pojačaju isporuku naoružanja Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)