KANADA ODBILA DA IZRUČI RUSIJI BIVŠEG UKRAJINSKOG NACISTU: Vlasti kao razlog navode nepostojanje sporazuma o ekstradiciji (VIDEO)

Novosti online

13. 02. 2024. u 12:08

KANADA je odbila da izruči Rusiji bivšeg esesovca Jaroslava Hunku, kojem je aplaudirao parlament te zemlje, vlasti su kao razlog navele nepostojanje bilateralnog sporazuma o ekstradiciji, saopštio je za Sputnjik izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

КАНАДА ОДБИЛА ДА ИЗРУЧИ РУСИЈИ БИВШЕГ УКРАЈИНСКОГ НАЦИСТУ: Власти као разлог наводе непостојање споразума о екстрадицији (ВИДЕО)

Foto: Jutjub printskrin/CBC News: The National

Kako sledi iz odluke da se Hunka izruči, on je „počinio krivično delo protiv mira i bezbednosti čovečanstva“, koje je po zakonu klasifikovano kao posebno teško delo.

Konkretno, prema dokumentu, Hunka, rodom iz sela Uman, tadašnje Druge Poljske Republike, bio je deo grupe od 12.000 ljudi.

Grupu su formirali nacisti 1943. u Lavovskoj oblasti za „masovno ubistvo sovjetskih civila“. Hunka je učestvovao u masovnim pogubljenjima civila u regionu, uključujući u ubistvu najmanje 500 državljana SSSR-a u jednom od regionalnih sela.

Na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra 2023. godine, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!