ASANŽA HTELA DA UBIJE CIA: Svi detalji sa prvog dana saslušanja povodom slučaja osnivača "Vikiliksa"

A.Vojinović

21. 02. 2024. u 07:00

OSNIVAČ "Vikiliksa" Džulijan Asanž je izložen neopravdanom mešanju u slobodu govora. Sudi mu se zbog političkih prekršaja. Razotkrivao je ozbiljan kriminal. Gone ga zbog bavljenja uobičajenom novinarskom praksom pribavljanja i objavljivanja poverljivih podataka, informacija koje su istinite i od očiglednog i važnog javnog interesa.

АСАНЖА ХТЕЛА ДА УБИЈЕ ЦИА: Сви детаљи са првог дана саслушања поводом случаја оснивача Викиликса

Tanjug

Ovim rečima Asanžov advokat Ed Ficdžerald branio je interese svog klijenta na ročištu u Višem sudu u Londonu, gde je juče počelo dvodnevno saslušanje povodom žalbe koju je Asanžov tim uložio na odluku o izručenju u SAD, gde je optužen za špijunažu i gde mu preti kazna od 175 godina zatvora. Američko tužilaštvo želi da se Asanžu sudi u Americi po 18 tačaka u dve optužnice, podignute zbog objavljivanja velikog broja poverljivih američkih vojnih i diplomatskih dokumenata na sajtu "Vikiliksa". Iako je Asanž zatražio da prisustvuje saslušanju, juče se, ipak, nije pojavio u londonskoj sudnici jer se nije osećao dobro. On se od 2019. nalazi u britanskom zatvoru Belmarš.

Tokom procesa koji je ocenjen kao Asanžova poslednja bitka pred moguću ekstradiciju Sjedinjenim Državama, branilac čuvenog uzbunjivača je istakao da je optužnica protiv njegovog klijenta politički motivisana. On je, takođe, izneo uznemirujući podatak da je Asanž, tokom skrivanja u Ambasadi Ekvadora u Londonu, bio na meti američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) koja je nameravala da ga ubije.

- Imamo i dokaze za to. Ovo mora da bude deo Asanžovog slučaja. Postoji realan rizik od daljih vansudskih postupaka CIA i drugih agencija protiv njega - istakao je Ficdžerald i tvrdi da sporazum o ekstradiciji između SAD i Velike Britanije jasno pokazuje da osumnjičeni za zločin ne može biti premešten iz jedne zemlje u drugu ako su navodna nedela političke prirode. - Zloupotreba procesa je tražiti ekstradiciju za politički prestup.

Zatvoreno za širu javnost

JUČERAŠNjE suđenje nije bilo otvoreno za širu javnost, pa je u sudnicu mogao da uđe samo ograničen broj ljudi. To je izazvalo revolt kod glavnog urednika "Vikiliksa" Kristina Hrafnsona. - Ako ovako praktikujete otvorenu pravdu, onda nemam mnogo poverenja u ovaj sudski sistem. Apsurdno je da novinari nisu u stanju da posmatraju jedan od najvažnijih slučajeva u savremenom dobu - rekao je on.

Drugi Asanžov branilac Mark Samers kaže da su svi dokazi na prvobitnom saslušanju za ekstradiciju pokazali da je curenje informacija o nacionalnoj bezbednosti SAD toliko rutinsko da, kako ističe, postoji čitav kadar novinara čije su karijere posvećene toj praksi. Naglasio je da niko nikada nije krivično gonjen zbog objavljivanja tih informacija, a sudijama je postavio pitanje zašto se zbog toga goni njegov klijent.

Iako Asanž nije bio prisutan na saslušanju, u londonski sud je stigla njegova supruga Stela, koja je dočekana ovacijama. Ona se, uoči početka procesa, obratila okupljenima ispred visokog doma poručivši da je Džulijanu potrebna sloboda. I ranije je, u više navrata, upozoravala javnost da njen suprug neće preživeti ukoliko bude izručen SAD, jer je fizički i psihički veoma slab.

- Ne znam šta možemo da očekujemo. Moraju da znaju da ne mogu da se izvuku sa ovim. Svima nama je potrebna istina. Ne postoji mogućnost pravičnog suđenja ako bude izručen SAD. On nikada ne bi bio siguran. Slučaj koji se vodi protiv Asanža je priznanje SAD da kriminalizuju istraživačko novinarstvo. To je napad na istinu i na pravo javnosti da zna. Ova farsa mora da se završi - izjavila je ona, dodavši da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava ukoliko se rasprava ne završi u korist Asanža.

I Asanžov brat Gabrijel Šipton je upzorio da je zdravlje čuvenog uzbunjivača "veoma delikatno" i da "on u zatvoru Belmarš prolazi kroz ogromnu patnju".

Podrška pristalica

ISPRED suda u Londonu juče se okupilo na stotine Asanžovih pristalica iz celog sveta iskazujući mu podršku. Nosili su transparente sa porukama "Oslobodite Džulijana Asanža" i "Sloboda štampe". Tom Doson iz Međunarodne federacije novinara je okupljenima rekao da bi Asanžov odlazak u američki zatvor naterao novinare širom sveta da dvaput razmisle pre nego što objave priču. Podršku Asanžu iskazali su i okupljeni ispred Ambasade SAD u Briselu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?