BOJNO POLJE USRED TEKSASA: Dolazak sadašnjeg i bivšeg predsednika SAD na jug stavilo akcenat na pitanje koje bi moglo da odluči izbore

A.Vojinović

01. 03. 2024. u 07:00

REKORDAN broj migranata koji preko američko-meksičke granice ulaze na tlo SAD nametnulo se kao jedno od glavnih pitanja oko kojeg se lome koplja ne samo u Teksasu, već i u Vašingtonu, gde je upravo zbog stanja na međi blokiran dogovor o finansiranju vlade, i to u jeku izbore godine. Najizvesniji kandidati svojih partija za šefa Bele kuće, aktuelni predsednik SAD Džo Bajden i njegov prethodnik na najprestižnijoj vašingtonskoj adresi, lider republikanaca Donald Tramp, zato su jučerašnjom posetom Teksasu, gde vri sukob između državnih i federalnih vlasti oko bezbednosti južne granice, otvorili novi prostor za debate.

БОЈНО ПОЉЕ УСРЕД ТЕКСАСА: Долазак садашњег и бившег председника САД на југ ставило акценат на питање које би могло да одлучи изборе

Tanjug

Novi politički duel starih rivala u prvi plan stavlja pitanje ilegalnih migracija oko kog su se, i pre napetosti u Teksasu, razmimoilazili stavovi dvojice lidera. Dok je Tramp političku karijeru izgradio na oštroj retorici prema migrantima, obećavajući da će izgraditi zid duž južne granice, Bajdenu se stavlja na teret da se tokom svog mandata nije izborio sa gorućim pitanjem.

Nedavno istraživanje javnog mnjenja je, u međuvremenu, pokazalo da oko 61 odsto Amerikanaca ilegalnu migraciju vidi kao veoma ozbiljan problem. Istovremeno, većina ispitanika je prvi put rekla da podržava Trampov predlog o izgradnji zida na granici između SAD i Meksika.

Problem obezbeđivanja južne granice doveo je, inače, nedavno do velikih razmirica između teksaških vlasti i Bajdenove administracije kada je američki Vrhovni sud izdao privremenu naredbu kojom se dozvoljava federalnim agentima granične patrole da uklone barijere od žilet žice. To je podstaklo više od 25 guvernera i državnih tužilaca da upute protest stanaru Bele kuće, dok su pojedini šefovi država najavili da će poslati svoje vojnike Nacionalne garde da brane granicu.

Da situacija nije bezazlena pokazuje i podatak da je u SAD lane ušlo 2,5 miliona ilegalaca, od kojih je samo u decembru granicu prešlo više od 300.000. Analitičari ocenjuju da, dolaskom u Teksas, Bajden pokušava da ubedi glasače da ga se ovo pitanje tiče, a Tramp kako bi učvrstio biračko telo.

Demokrate i republikanci različito gledaju na te posete. Dok se Trampovi saborci podsmevaju Bajdenu što ide u Teksas, poručujući da "ih juri", demokrate govore da će bivši predsednik verovatno hvaliti agresivne mere zaštitite međe i navesti ih kao deo razloga zašto je ulazak migranata u Teksas u poslednje vreme opao, dok je u Arizoni i Kaliforniji porastao, prenosi Bi-Bi-Si.

- Bajden je kritikovan što se do sada nije bavio ovim pitanjem. Mora da ode tamo, da pokaže svoje lice i da vidi šta se dešava. Veoma progresivni gradonačelnici moraju da se bore sa ovim pitanjem i mole saveznu vladu da nešto učini. Ovo nije problem iza kog se demokrate mogu sakriti i reći da je u redu - kaže za Bi-Bi-Si Haime Domingez, profesor politikologije na Univerzitetu Nortvestern.

Obezbeđivanje južne granice jedan je, stoga, i od razloga zašto republikanci u Predstavničkom domu Kongresa odbijaju da usvoje predlog zakona koji, u okviru finansiranja vlade, podrazumeva reformu odredbi o imigraciji, ali i novu novčanu pomoć za Ukrajinu, Izrael i Tajvan. Nacrt je nedavno usvojio Senat, dok je neizvesno kada će se o njemu izjašnjavati kongresmeni u Donjem domu. Dok blokiranje tog zakona preti da dovede do delimičnog zatvaranja američke vlade, demokrate i republikanci su juče uspeli samo da postignu dogovor o finansiranju 12 federalnih programa u tekućoj fiskalnoj godini, čime je sprečen totali fijasko u Vašingtonu.

Bajden: Izgledam suviše mlado

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden je u dobroj formi za obavljanje dužnosti i sposoban da u potpunosti ispunjava sve odgovornosti bez izuzetka i bez prilagođavanja, navodi se u izveštaju lekara posle godišnjeg sistematskog pregleda šefa Bele kuće u vojnoj bolnici Volter Rid u Merilendu. Izveštaj doktora dolazi u trenuku kada se Bajden sve više suočava sa pritiskom javnosti da, zbog poodmaklih godina i sve češćih gafova, nije u stanju da obavlja najvišu funkciju u zemlji. U memorandumu koji je objavila pres-služba Bele kuće kaže se da je Bajden "zdrav, aktivan, robustan muškarac od 81 godinu, koji je i dalje sposoban da uspešno obavlja dužnosti predsednika, što se pored ostalog odnosi i na dužnosti šefa države i vrhovnog komandanta". Bajden je po povratku u Belu kuću iz bolnice u šali rekao da doktori misle da "izgleda previše mlado". "Sve je sjajno", zaključio je Bajden.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024