"PITANJE JE VREMENA..." Stručnjaci zabrinuti - Ovoj zemlji preti prirodna katastrofa

Novosti online

05. 03. 2024. u 10:20

NAUČNICI ponovno upozoravaju na razorno izbeljivanje korala Velikog koralnog grebena, nedaleko od obala istočne australijske države Kvinslend.

ПИТАЊЕ ЈЕ ВРЕМЕНА... Стручњаци забринути - Овој земљи прети природна катастрофа

Foto: Tanjug/AP

Po podacima lokalne nevladine organizacije koja se bavi klimatskim promenama, nova istraživanja mora ukazuju na katastrofu. Već je pogođeno područje dugo 1100 kilometara koje se proteže od ostrva Lizard do ostrva Kepel, saopštila je u utorak australijska novinska agencija AAP.

Stručnjaci kažu da je okidač za to novi morski toplotni talas koji je zahvatio region.

"Ovo sada izgleda strašno"

Diana Klajn, kordinatorka projekta grupe za praćenje okoline koja deluje pod nazivom Koral Vač, već 25 godina posećuje istraživačku stanicu Heron Ajlend u južnom delu Velikog koralnog grebena i tvrdi da je to najgore izbeljivanje koje je dosad videla.

- Heron Ajlend je srećom izbegao nekoliko izbeljivanja u poslednjih nekoliko godina, ali sada izgleda strašno - rekla je za AAP. Ostrvo je smešteno oko 460 kilometara severno od Brizbejna u području koje je pogođeno aktuelnim izbeljivanjem.

Veliki koralni greben je sve ugroženiji zbog globalnog zagrevanja. U teškim uslovima korali odbijaju alge odgovorne za njihovu boju s kojima u uobičajenim okolnostima žive u simbiozi.

"Pitanje je vremena kada će izbeljeni korali uginuti ako se ne ohladi okean"

Izbeljeni korali su trenutno pod velikim stresom, ali su još uvek živi i mogu da se oporave. Ali stručnjaci kažu da ih izuzetno topla morska voda čini osetljivima na bolesti koje ih mogu ubiti.

Ako se ne ohladi okean u predstojećim nedeljama, pitanje je vremena kada će izbeljeni korali uginuti, rekla je Klajn.

S obzirom na temperaturu morske vode koja iznosi i do 30 Celzijusovih stepeni, na nekim je mestima izbeljeno i do 80 odsto korala.

(Indeks)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!