GROBLJE ZAPADNIH TENKOVA: Rusija uništava tenkove M1 Abrams u Ukrajini (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 03. 2024. u 17:11

ZA manje od nedelju dana, Ukrajina je bila svedok uništenja tri tenka M1A1 Abrams američke proizvodnje, navodno od strane ruskih protivtenkovskih vođenih raketa.

ГРОБЉЕ ЗАПАДНИХ ТЕНКОВА: Русија уништава тенкове М1 Абрамс у Украјини (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Ovi gubici, posebno istaknuti na društvenim medijima, poslužili su kao propagandni podsticaj za Rusiju.


SAD su u početku isporučile Ukrajini 31 M1A1 Abrams, doprinos koji je kritikovan kao nedovoljan da značajno promeni dinamiku bojnog polja. Uvođenje zapadnih tenkova, uključujući britanske Čelindžer 2 i nemačke Leopard 2, izazvala je strma kriva učenja za ukrajinske posade navikle na sovjetske modele. Usred ovih dešavanja, ukrajinska zona sukoba je označena kao „groblje tenkova“.


PROPAGANDNA POBEDA RUSIJE?

Za manje od nedelju dana, Ukrajina je navodno videla tri glavna borbena tenka (MBT) američke proizvodnje M1 Abrams uništena u borbama koje su u toku. Internetom su kružili video snimci koji pokazuju odgovarajuće uništenje poslednja dva tenka — uključujući i treći koji je navodno pogođen protivtenkovskom vođenom raketom severno od sela Berdiči.


Jedan video koji je podeljen na X-platformi društvenih medija ranije poznatoj kao Tviter, navodno prikazuje Abramsa nakon što su ga pogodila dva ATGM-a ispaljena od strane jedinica ruske 24. odvojene gardijske jedinice. Činilo se da je četvoročlana posada uspela da pobegne iz onesposobljenog tenka. Nejasno je, međutim, da li su zaista bezbedno stigli do svojih linija ili je tenk mogao da bude izvučen.

Uništavanje tri M1A1 Abrams MBT-a za manje od nedelju dana postalo je mini propagandni udar za Kremlj, a na društvenim mrežama brzo je objavljen još jedan video koji prikazuje vojnika ruske vojske kako se obraća predsedniku Džou Bajdenu i zahvaljuje mu što je poslao Abrams u Ukrajinu.

Pre više od godinu dana, Sjedinjene Države su Ukrajini poslale trideset jedan M1 Abrams, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je prošlog septembra objavio da je njegova vlada dobila prvi američki tenk.


PREMALO—MOŽDA ČAK I PREKASNO

Prošle godine, američki zvaničnici su tvrdili da bi teški M1A1 MBT mogli da promene odnos snaga na bojnom polju u korist Ukrajine i pomognu ofanzivu Kijeva. Međutim, mali broj vozila nije u velikoj meri promenio igru, kao što je THE Wall Street Journal primetio prošlog septembra.

MBT-ovi su stigli nekoliko meseci nakon što je Kijev započeo svoju letnju kontraofanzivu i zadržani su do prošlog meseca.

Mnogi stručnjaci za oklopna vozila upozoravali su da ukupno samo trideset jedan M1 Abram nikada neće biti dovoljno značajan za Kijev. Isto važi i za 14 Čelindžera 2 koje su isporučili Britanci, kao i za nemačke Leopard 2 koji su prošle godine isporučeni Ukrajini.

Osim činjenice da su stotine tenkova — a ne desetine — ono što je Ukrajini potrebno, postoji i problem da ukrajinski borci imaju decenije iskustva sa sovjetskim MBT-ovima. Tenkovi koje je isporučio Zapad uveliko se razlikuju, a brzi kurs na tim platformama nikada neće biti dovoljan da obuči posadu kako da najbolje iskoriste vozila.

-Naši borci su od samog početka govorili da će ovi tenkovi goreti kao i ostali, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u izjavi ruskim državnim medijima.

Rusija je takođe izgubila hiljade svojih tenkova u borbama, a prema nekim izveštajima, više tenkova je uništeno ili zarobljeno nego što je Kremlj zapravo imao pre početka borbi kada je pokrenuo svoju ničim izazvanu invaziju 22. februara 2022. godine.

Ukrajina je postala groblje tenkova, a da li američki vojni zvaničnici to žele da priznaju, tri M1 Abram su samo dodatni leševi. Goreli su kao i drugi tenkovi — i hiljade drugih tenkova pre.

(nationalinterest.org)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu