ČETVRTINA AMERIKANACA ŽELI OTCEPLJENJE SVOJE DRŽAVE OD SAD: Teksas najglasniji, ali stanovnici ove države su najbrojniji

Novosti online

08. 03. 2024. u 20:59

NOVO istraživanje JuGova pokazalo je da više od trećine stanovnika Aljaske (36 odsto) ne želi više da bude deo Sjedinjenih Američkih Država. Sledi Teksas, sa 31 odsto ispitanika koji se zalažu za "tekszit".

ЧЕТВРТИНА АМЕРИКАНАЦА ЖЕЛИ ОТЦЕПЉЕЊЕ СВОЈЕ ДРЖАВЕ ОД САД: Тексас најгласнији, али становници ове државе су најбројнији

Foto: Vikipedija

Zanimljivo je da nisu samo "republikanske" države te koje žele da se otcepe. Anketa je pokazala da je treća na listi "secesionista" - Kalifornija koju vode demokrate. Čak 29 odsto stanovnika te države želi nezavisnost. Slede Oklahoma (28 odsto), Nebraska (25 odsto), Džordžija (25 odsto), Florida (24 odsto) i Vašington (24 odsto).

Na drugom kraju spektra je Konektikat, gde samo devet odsto njegovih relativno zadovoljnih stanovnika traži razlaz, prenosi "Dejli mejl".

Anketar Tejlor Ort rekao je da je prošlomesečno istraživanje na uzorku od oko 35.000 odraslih otkrila "značajnu podršku" rasparčavanju SAD. Na celom prostoru SAD, 23 procenta ispitanika reklo je da želi da se njihova država otcepi. Otprilike polovina (51 odsto) bila je protiv, a 27 odsto nije bilo sigurno.

Države sa najvećim udelom secesionista nisu direktno povezane sa politikom, iako su republikanci naklonjeniji otcepljenju od demokrata, navode istraživači i objašnjavaju da to ima više veze sa veličinom države, stanovništvom i ekonomijom.

Aljaska, Teksas, Kalifornija i Njujork, naklonjeni secesiji, visoko su rangirani u smislu stanovništva i kopnene mase. Oni takođe imaju dovoljno ekonomskog uticaja da mogu da opstanu sami - osim Aljaske, koja ipak ima dovoljno nafte i rudnog bogatstva da plati stanovnicima više od 1.300 dolara godišnje.

Uticajna Partija nezavisnosti Aljaske decenijama se zalagala za održavanje referenduma u državi, istovremeno pozivajući na pravo na oružje, školovanje kod kuće, malu vladu i borbu protiv abortusa.

Ali podrška stanovnika sama po sebi nije dovoljna da se države otcepe - kao što je pokazala Konfederacija u Američkom građanskom ratu. Mnogi pravnici kažu da Ustav SAD ne dozvoljava državama da se izvuku.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: PRVI SVETSKI TEMATSKI PARK U TOKIJU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!