RUSKI T-72B3 JE PRVIM HICEM UNIŠTIO M1 ABRAMS: Koji od dva suparnika ima prednost na ukrajinskom frontu (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 03. 2024. u 07:19

MINISTARSTVO odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je tenk T-72B3 uništio jedan od američkih M1 Abrams u Ukrajini. Prema rečima portparola ruskog ministarstva, to se dogodilo „prvim metakom” koji je ispalio T-72B3 u okršaju.

РУСКИ Т-72Б3 ЈЕ ПРВИМ ХИЦЕМ УНИШТИО М1 АБРАМС: Који од два супарника има предност на украјинском фронту (ВИДЕО)

Foto Profimedia/MO Rusije


BulgarianMilitary.com podseća da u ovom trenutku postoje najmanje tri tenka M1 za koja je potvrđeno da su uništena. Dva od njih su u regionu Avdiivka. Dana 26. februara prijavljeno je uništenje prvog tenka M1. Prema snimcima dronom, tenk je uništen ispaljivanjem dve municije – prva je bila protivtenkovska raketa, dok je druga bila FPV dron. Zato se izjave ruskog ministarstva verovatno odnose na drugi tenk uništen kod Avdejevke.

Prema izvorima sa fronta, ruski vojnici iz 15. zasebne motorizovane brigade bili su odgovorni za uništenje dva tenka M1 kod Avdijevke. BulgarianMilitary.com može da potvrdi status posade prvog uništenog M1 – uspeli su da se evakuišu. BulgarianMilitary.com nema informacije o stanju posade drugog uništenog M1. Izveštaji o uništenju drugog tenka M1 kod Avdejevke stigli su 3. marta.


31 ABRAMS

Vašington je 2023. ispunio svoje ranije obećanje poslavši Ukrajini 31 tenk M1 Abrams. Kako trenutno stoji, potvrđeno je da su tri od ovih tenka uništena. Izveštaji o četvrtom uništenom tenku kruže društvenim mrežama, ali BulgarianMilitary.com ne može nezavisno da proveri ove tvrdnje.

Nije iznenađujuće da su tenkovi koje je Vašington poslao u Kijev bili donekle ograničeni u svojim oklopnim mogućnostima. Još 2023. godine, BulgarianMilitary.com je primetio da ovi tenkovi neće biti opremljeni svojim originalnim oklopom — onim koji se koristi u tenkovima američke vojske. Ovaj originalni oklop je obično napravljen od osiromašenog uranijuma [DU] prema više izvora, sa dodatnim keramičkim pločama pričvršćenim na američke Abrams varijante. Ovaj jedinstveni razred oklopa, pod kodnim nazivom „Green Grape“, smatra se strateškim za nacionalnu bezbednost i stoga njegov tačan sastav ostaje tajan.


M1 I T-72B3

Abrams, američki glavni borbeni tenk, i T-72B3, ruski glavni borbeni tenk, imaju nekoliko ključnih razlika u dizajnu, performansama i tehnologiji. M1 Abrams je poznat po svom naprednom oklopu, vatrenoj moći i pokretljivosti, dok je T-72B3 poznat po svojoj robusnosti, isplativosti i lakoći održavanja.

M1 Abrams koristi višeslojni Chobham kompozitni oklop, koji pruža superiornu zaštitu od protivtenkovskog oružja. S druge strane, T-72B3 koristi kombinaciju kompozitnog oklopa i Kontakt-5 eksplozivnog reaktivnog oklopa. Iako oba tenka imaju jake odbrambene sposobnosti, M1 Abrams ima prednost zbog svoje napredne tehnologije oklopa.

Što se tiče vatrene moći, M1 Abrams je opremljen topom glatke cevi kalibra 120 mm, sposoban da ispaljuje razne vrste municije. Nasuprot tome, T-72B3 koristi top glatke cevi kalibra 125 mm, koji takođe može da ispaljuje protivtenkovske vođene rakete. Iako oba tenka imaju moćne topove, sposobnost T-72B3 da ispaljuje projektile daje mu jedinstvenu prednost.


RAZLIČITE TEHNOLOGIJE

Što se tiče mobilnosti, M1 Abrams, pokretan gasnoturbinskim motorom, može dostići brzinu do 60 mph na putevima i 30 mph van puta. T-72B3, sa dizel motorom, ima najveću brzinu od oko 37 mph.

Sa tehnološke tačke gledišta, M1 Abrams ima sofisticirane sisteme kao što su Commander’s Independent Thermal Viewer [CITV] i kompjuterizovani sistem za kontrolu vatre za povećanu preciznost. U međuvremenu, T-72B3, koji je manje tehnološki napredan, opremljen je savremenim sistemima kao što su višekanalni nišan Sosna-U i automatsko praćenje cilja.

Konačno, u domenu troškova i održavanja, T-72B3 vuče napred. Jeftiniji je i za proizvodnju i za održavanje. To ga čini isplativim izborom za zemlje sa ograničenim vojnim budžetima. Nasuprot tome, M1 Abrams, iako je tehnološki superiorniji, skuplji je za proizvodnju i održavanje.

U zaključku, dok M1 Abrams ima težinu u smislu oklopa, brzine i tehnologije, T-72B3 ima svoju robustnost, ekonomičnost i jedinstvenu sposobnost ispaljivanja projektila.

BulgarianMilitary.com

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!