BRITANSKI MEDIJI: U Engleskoj pronađen mrtav plaćenik koji je ratovao u Ukrajini

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 03. 2024. u 19:51

U VELIKOJ Britaniji je pronađen mrtav plaćenik Hari Greg koji je ratovao u Oružanim snagama Urajine, piše britanski list „Telegraf“.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: У Енглеској пронађен мртав плаћеник који је ратовао у Украјини

Foto Tanjug/AP

Greg nije prošao vojnu obuku i prema rečima njegovih rođaka, krenuo je u Ukrajinu kada je čuo izjavu bivše, u tom trenutku, ministarke inostranih poslova Velike Britanije Liz Tras. Ona je tada izjavila da će svako ko se priključi ukrajinskoj vojsci učestvovati u „bici za demokratiju“.

Kako je navela majka plaćenika, Greg je imao posttraumatski poremećaj koji izaziva stres, a porodica nije mogla da mu pruži potrebnu pomoć.

Britanac je u decembru prošle godine trebalo da proslavi rođendan sa prijateljima, ali nisu mogli da stupe u kontakt sa njim tog dana, kasnije je pronađeno telo u njegovoj kući. Kako piše list, on se ubio ali nije otkriven razlog samoubistva.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je naveo u decembru 2023. godine da su Oružane snage od početka specijalne vojne operacije likvidirale više od 5,8 hiljada stranih plaćenika, a na teritoriji Ukrajine su likvidirana 103 ratna zločina.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo, Kijev je pojaao vrbovanje plaćenika jer nije uspeo da izvrši mobilizaciju dovoljnog broja ljudi i kako bi sakrio velike gubitke. Strani plaćenici se dovode iz SAD i Kanade, pomoću Centralne obaveštajne agencije. Osim toga, ono dolaze i iz Azije, Latinske Amerike i sa Bliskog Istoka, kao i iz sirijskih rejona koje kontroliše Amerika.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo