EPL DAO DOZVOLU: Programeri u EU mogu slobodno da distribuiraju aplikacije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 03. 2024. u 21:45

EPL je danas saopštio da će, počev od ovog proleća, programeri softvera koji rade u Evropskoj uniji, moći da distribuiraju aplikacije korisnicima iz EU direktno sa svojih veb lokacija, umesto preko Ep stora.

ЕПЛ ДАО ДОЗВОЛУ: Програмери у ЕУ могу слободно да дистрибуирају апликације

Foto: AP

Epl je te promene najavio u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima EU (DMA), čija je primena započela prošle nedelje, preneo je Rojters.

Agencija navodi da bi promene, koje utiču samo na Evropsku uniju, mogle da ugroze Eplove visoke profitne marže i stalan tok prihoda iz njegove prodavnice aplikacija Ep stor, gde je programerima naplaćivao naknade do 30 odsto.

Programeri i dalje moraju da ispunjavaju uslove i odredbe koje je postavio Epl i da budu ovlašćeni programeri.

Epl je takođe uveo „naknadu za osnovnu tehnologiju“ od 50 evrocenti po korisničkom nalogu svake godine, čak i ako programeri odluče da ne koriste Ep stor ili Eplov sistem plaćanja.

DMA ima za cilj da obuzda dominaciju komanija kao što su Epl, Amazon, Bajt Dens, Meta Platforms, Gugl i Majkrosoft i stvori jednake uslove za manje rivale i pojača konkurenciju.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije