"ZOMBI" DROGA UBIJA ITALIJANE: Vlada u Rimu donela odluku da spreči ulazak opasnog opijata u zemlju

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

19. 03. 2024. u 06:30

DROGA "fentanil" čija tri miligrama sigurno ubijaju, a zamenjuje heroin, po znatno nižoj ceni jer proizvodnja u laboratoriji košta malo, a lako se nabavlja, šireći se najviše među mladima, stigla je sada i do Italije.

ЗОМБИ ДРОГА УБИЈА ИТАЛИЈАНЕ: Влада у Риму донела одлуку да спречи улазак опасног опијата у земљу

Foto: Shutterstock

Vlada je urgentno donela odluku kako da spreči ulazak tajnim putevima najvećih uvoznika i dostavljača, među kojima se ističe mafija "Ndrangeta".

Nadaju se da je tržište još u začetku, pa su organizovani kursevi obuke za nastavnike da objsne učenicima smrtonosno dejstvo tog opijata. Dejstva ove droge su zastrašujuća. Zovu je "zombi", jer pretvara korisnika u čudovište.

Koristi se decenijama u minimalnim dozama u bolnicama protiv bolova, kad nema drugog leka sa jačim dejstvom. I do sto puta je snažnija od morfijuma, ali efekat van zdravstvenih krugova zamenjuje heroin. No, njegov je uvoz smanjen, jer prevashodno stiže iz Azije.

U SAD je 2022, kad je ova droga masovno ušla u opticaj, zabeleženo više od 100.000 smrtnih slučajeva. Raširila se i u Evropi, pa je i vlada u Rimu izdala direktive da se upotreba "smanji i u bolnicama".

Dnevno 180 mrtvih širom sveta

SVETSKA statistika pokazuje da ova droga ubije oko 180 ljudi dnevno. Zato se u istraživanja u slučaju akutne intoksikacije uključuju urgentne ambulante i jedinica intenzivne nege. A koliko se ide ka zavaravanju traga ove droge, govori i lista imena na tržištu koja zamenjuju "fentanil".

Može se, međutim, kupiti onlajn, a ti kanali ne mogu se lako uočiti. Tajne službe su zabeležile da mafija testira kako prolazi na tržištu. Policija je od 2018. do 2023. godine zaplenila 123,17 grama "fentanila". Izdato je upozorenje apotekama i bolnicama na obazrivost od mogućih krađa.

Droga ima razna pakovanja i načine dostave, kao prah između stranica knjiga, zalepljena flasterom, u tabletama, bočicama. Finansijska policija u gradu Pjačenca, zaplenila je 100.000 doza "fentanila", uhapsila sedam osoba, a zabeležena su dva smrtna slučaja.

 

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!