ASANŽ U PREGOVORIMA SA SAD O PRIZNANJU KRIVICE: Američki mediji - Pet godina je već odslužio u londonskom zatvoru

Novosti online

21. 03. 2024. u 08:33

AMERIČKO Ministarstvo pravde razmatra da li da dozvoli osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu da se izjasni krivim za prekršaj kako bi izbegao izručenje SAD pod optužbom za špijunažu, prenosi "Volstrit džornal".

АСАНЖ У ПРЕГОВОРИМА СА САД О ПРИЗНАЊУ КРИВИЦЕ: Амерички медији - Пет година је већ одслужио у лондонском затвору

Tanjug

Potencijalni sporazum bi omogućio Asanžu da se izjasni krivim za pogrešno rukovanje poverljivim informacijama, a pet godina koje je već odslužio u londonskom zatvoru "Belmarš" bi mu se računalo kao kazna, rekli su listu neimenovani izvori.

Asanžovi advokati i američki zvaničnici sastali su se proteklih meseci kako bi "skicirali" moguću nagodbu, tvrde izvori. Međutim, Bari Polak, advokat zatvorenog novinara, rekao je za list da "nema znakova" da je Vašington spreman da prihvati dogovor.

Ako bi dogovor bio postignut, to bi okončalo pravnu bitku koja traje više od decenije. Nakon što ga je britanska policija uhapsila 2010. zbog optužbi za seksualne delikte koje je on negirao, Asanž je dobio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu. Ponovo je uhapšen 2019. godine kada mu je Ekvador oduzeo azil i od tada je u "Belmaršu".

Ministarstvo pravde otpečatilo je optužnicu protiv Asanža na dan hapšenja, tereteći ga po 17 tačaka za špijunažu. Ako bude izručen SAD i osuđen, bivšem šefu "Vikiliksa" preti kazna od 175 godina zatvora.

Optužbe proističu iz njegovog objavljivanja poverljivog materijala do kojeg su došli uzbunjivači, uključujući dokumente Pentagona u kojima se navode detalji o navodnim američkim ratnim zločinima u Iraku i Avganistanu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva odobrilo je njegovo prebacivanje u američki pritvor 2022. godine, ali je Asanž, koji je sada lošeg zdravlja nakon skoro pet godina u samici, uložio žalbe, od kojih nijedna nije bila uspešna. Prošlog meseca, Visoki sud Velike Britanije odložio je odluku o davanju poslednje šanse Asanžu da uloži žalbu na njegovo izručenje.

Upotreba američkog Zakona o špijunaži za krivično gonjenje Asanža je kontroverzna, jer je novinar objavio, ali nije ukrao, poverljivi materijal o kome je reč.

Bivši američki predsednik Barak Obama je upravo iz tog razloga odbio da podnese tužbu protiv Asanža, tvrdeći da se njegova aktivnost ne razlikuje od aktivnosti bilo kog lista, te da je stoga zaštićena Prvim amandmanom američkog Ustava.

S obzirom na izbore koji predstoje u novembru, američki predsednik Džozef Bajden želi da izbegne "vrući politički krompir" u vidu Asanža, piše "Volstrit džornal".

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJA U BELGORODU: Ekspozija granate u pograničnoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)