MIGRANTI SA ITALIJANSKIH MORA U ALBANSKIM CENTRIMA: U kompletima dobrodošlice spisak šta im je obezbeđeno - čak i jedna rolna vc papira

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

25. 03. 2024. u 17:24

ZA manje od dva meseca postaće operativni centri za smeštaj migranata u Albaniji a koje sakupe na moru italijanski brodovi, po sporazumu kojeg su potpisali novembra 2023 itaijanski premijer Đorđa Meloni i albanski kolega Edi Rama, tako je Ministarstvo Unutrašnjih poslova urgentno raspisalo konkurs za upravljanje strukturama, završava se 28. marta, a ugovor je vredan 34 miliona evra.

МИГРАНТИ СА ИТАЛИЈАНСКИХ МОРА У АЛБАНСКИМ ЦЕНТРИМА: У комплетима добродошлице списак шта им је обезбеђено - чак и једна ролна вц папира

Foto: Tanjug/AP

Već su poznati propisi o prijemu, istovremeno mogu primiti 1.000 migrata, u njima ne mogu biti smeštene trudnice, maloletnici i osobe osetljivog zdravlja, jedan centar u luci Šengđin gde će se obavljati procedura identifikacije, a dva centra u mestu Gjader dvadesetak kilometara severno u unutrašnjosti. Jedan za utvrđivanje uslova za priznavanje međunarodne zaštite, azila, a moći će da primi najviše 880 migranata jednokratno, drugi je zapravo zatvorski centar za repatrijaciju i prima samo 144 osobe. Planom se predviđa da ukupni protok izbeglica bude 3.000 mesečno, 36.000 godišnje, ugovor je potpisan na pet godina.

Sumi od 34 miliona se dodaje i ona za naknade za usluge transporta, komunalije, odvoz otpada, redovno i vanredno održavanje struktura, vaj-faj veza, troškovi za zdravstvenu zaštitu. A prema sadržaju tendera objekat u luci Šengđin imaće medicinsku ambulantu sa trokrevetnim ili dvoktrevetnim sobama, a u Gjaderu tri sale za ambulantne posete, dve sobe sa tri kreveta, operacionu salu, laboratoriju za analizu, salu sa instrumentima za rendgen i ultrazvuk, salu za psihološke i psihijatrijske posete.

U okviru ove stukture treba da radi tim lekara 24 sata dnevno, lekar specijalista anesteziolog i za reanimaciju, lekar specijalista opšte hirurgije, specijalista ortopedije koji je i hirurg, medicinsko osoblje specijalizovano za psihijatriju, insrumentarka medicinska sestra, socijalni i zdravsteveni radnik, laboratorijski tehničar, radiološki tehničar.

Da im pozavide i Italijani koji čekaju na preglede po više meseci, sve je ispisano kako će biti organizivano, a u prilozima za obaveštenje nalaze se i detalji o kompletima dobrodošlice novim privremenim stanovnicima, biće obezbeđene: pantalone, potkošulja, majica, jedna pidžama, troje gaćice i tri para čarapa, a očekuje se samo jedna promena navedenog između leta i zime. Gosti će imati po jednu rolnu toalet papira nedeljno, jednu četkicu za zube mesečno i jednu pastu za zube od 100 miligrama, jednu bocu šampona i jednu tečnog sapuna nedeljno, jedan češalj.

Ta rolna papira donela je naslove u italijanskim medijima i brojne komentare, sa podsećanjem kako su u drugim prihvatnim centrima provere usaglašenosti sa zalihama u nadležnosti Ministarstva Unutrašnjih poslova, a već je poznato da mnogi centri za prijem ne poštuju kriterijume naznačene u konkursu, a ministarske provere su samo povremene.

Tokom boravka u Albaniji migranti ne mogu izaći napolje, a ako se to dogodi vratiće ih albanske snage javnog reda. U centre mogu da uđu advokati, predstavnici međunarodnih organizacija i EU, radi pravne pomoći za tražioce azila kako predviđa italijanski, albanski i evropski zakon.

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)