OPERACIJA JE POSTALA RAT, ZAPAD SE DODATNO NAORUŽAVA: Novi rečnik u Moskvi zabrinuo Brisel

Promena "semantike" kada je reč o prirodi oružanog sukoba u Ukrajini, mogla bi da bude loša novost za Kijev, smatraju u zapadnim prestonicama.

ОПЕРАЦИЈА ЈЕ ПОСТАЛА РАТ, ЗАПАД СЕ ДОДАТНО НАОРУЖАВА: Нови речник у Москви забринуо Брисел

FOTO: AP/Tanjug

Na prvo pominjanje reči "rat" umesto "specijalne vojne operacije" iz Moskve, koje je izgovorio portparol Kremlja Dimitri Peskov, odmah su reagovale i vodeće ličnosti Evropske unije. Rečnik u Briselu nije nimalo blag.

- Rusija je u ratu sa Ukrajinom od 22. februara 2022. Ovi komentari pokazuju da je Kremljprevario ruski narod u protekle dve godine skrivajući činjenice i negirajući da je bio u ratu – bila je bez dlake na jeziku predsednica Evropske komisijeUrsula fon der Lajen.

Novi rečnik iz Moskve predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je ocenio kao – ciničan.

- To nije specijalna operacija, to je rat agresije i to samo pokazuje da smo u pravu što pojačavamo našu odbrambenu pripremu –kazao je Mišel na zatvaranju samita Evropskog saveta održanog u Briselu.

Fon der Lajenova i Mišel su reagovali na reči Dimitrija Peskova koji je tokom jednog intervjua poručio da je reč o ratnom stanju, da je sve počelo kao specijalna vojna operacija, ali da je, kada je kolektivni Zapad stao na stranu Ukrajine, to postao rat.

Zapadne medijske kuće dale su dosta pažnje i nešto kasnijoj izjavi Peskova, na konferenciji za medije, kojom je u sličnom tonu zaključio da je, "de jure, to specijalna vojna operacija", ali da se ona "de fakto pretvorila u rat".

Sve ovo dodatno zabrinjava Brisel i zapadnu koaliciju, jer smatraju da bi sukobi sada mogli da se prošire. Zato još jednom opravdavaju nameru da se dodatno naoružaju.

- Ne želimo da širimo anksioznost u našim evropskim društvima, ali moramo da kažemo građanima da ako želimo mir, a želimo ga, ako želimo bezbednost i stabilnost, izuzetno je važno da unapredimo naše odbrambene sposobnosti i izgradimo istinsku Uniju odbrane - zaključio je Šarl Mišel koji je krajem protekle sedmice ugostio lidere zemalja članica EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!