RUSIJA O IZRAELSKOM NAPADU NA DAMASK: Napadi na teritoriju Sirije nedopustivi, agresija se nastavlja uprkos rezoluciji SB

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 04. 2024. u 00:33

RUSIJA odlučno osuđuje napade Izraela na teritoriju Sirije i ocenjuje ih kao najgrublje kršenje suvereniteta zemlje, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

РУСИЈА О ИЗРАЕЛСКОМ НАПАДУ НА ДАМАСК: Напади на територију Сирије недопустиви, агресија се наставља упркос резолуцији СБ

Foto Tanjug/AP

-Polazimo od toga da su ovakva agresivna dejstva Izraela koja imaju za cilj dalje rasplamsavanje sukoba nedopustiva i moraju biti zaustavljena, istakao je Nebenzja.

On je naglasio da se operacija Izraela u Pojasu Gaze nastavlja, uprkos ranije usvojenoj rezoluciji SB UN, koja predviđa prekid vatre, a Rusija je izuzetno zabrinuta zbog toga.

-Inicirali smo (današnju sednicu SB UN) kako bi se diskutovalo o tekućim raketno-bombaškim napadima izraelskih odbrambenih snaga na različite objekte Sirije u svetlu vojne operacije Zapadnog Jerusalima u Pojasu Gaze, koja je bez presedana kad su u pitanju žrtve i što se nastavlja, bez obzira na zahtev rezolucije Saveta bezbednosti 2728 o momentalnom prekidu vatre, podvukao je Nebenzja.

Ruski diplomata je apelovao na međunarodnu zajednicu da osudi dejstva Izraela, kojima se krši suverenitet Sirije i nepovredivost diplomatskih objekata.

Foto Tanjug/AP

-Eskalaciju napetosti na Bliskom istoku nakon napada Izraela nosiće na savesti Velika Britanije, Sjedinjene Američke Države i Francuska, koje nisu osudile ovaj akt, zaključio je Nebenzja.

Podsetimo, izraelski avioni izveli su 1. aprila raketni udar na zgradu u blizini iranske ambasade u Damasku, pritom je oštećena i zgrada diplomatskog predstavništva, javlja dopisnik Sputnjika.

U vazdušnom napadu, ubijeno je sedmoro pripadnika iranskog Korpusa Čuvara Islamske revolucije.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?