PAŠINJAN U KAZAHSTANU: Jerevan spreman da potpiše mirovni sporazum sa Bakuom

Tanjug

15. 04. 2024. u 12:23

JERMENSKI premijer Nikol Pašinjan najavio je danas spremnost da zaključi mirovni sporazum sa Azerbejdžanom na osnovu odredbi Almati deklaracije iz 1991. godine.

ПАШИЊАН У КАЗАХСТАНУ: Јереван спреман да потпише мировни споразум са Бакуом

Foto: UNTV via AP

Pašinjan, koji boravi u zvaničnoj poseti Astani, razgovarao je sa predsednikom Kazahstana Kasim-Žomartom Tokajevim o bezbednosnoj situaciji i stabilnosti na Južnom Kavkazu.

- Jermenija je spremna da potpiše sporazum sa Azerbejdžanom u okviru prethodno dogovorenih principa zarad stabilnosti i mira u regionu, na osnovu tri principa već dogovorena između Jermenije i Azerbejdžana - rekao je premijer Jermenije, prenosi Armenpress.

On je podsetio da je reč o međusobnom priznavanju teritorijalnog integriteta na osnovu odredbi deklaracije usvojene u gradu Almati u Kazahstanu 21. decembra 1991. godine i sprovođenju procesa demarkacije jermensko-azerbejdžanske granice, kao i deblokadi regionalne infrastrukture zasnovane na principima poštovanja suvereniteta i jurisdikcije država, reciprociteta i jednakosti.

- U kontekstu ovog drugog, osvrnuli smo se na projekat „Raskršće mira“ koji je predstavila Vlada Republike Jermenije, čija implementacija može radikalno da promeni situaciju u regionu - rekao je Pašinjan.

Tokajev je istakao da je cilj Kazahstana da približi prijateljske zemlje i otvori put za dobrosusedstvo, mir i stabilan razvoj regiona.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)