KONTRAUDAR IZRAELA "CEPA" VLADU? Neizvestan odgovor Tel Aviva na napade iz Irana, članovi ratnog kabineta podeljeni oko načina delovanja

A.Vojinović

17. 04. 2024. u 06:40

KAKAV će biti odgovor Izraela na nedavne udare iz Irana, pitanje je koje je podelilo članove izraelskog ratnog kabineta. Najviši državni zvaničnici sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom na čelu i juče su diskutovali o eventualnom kontraudaru, pokušavajući da se dogovore oko jedinstvenog stava.

КОНТРАУДАР ИЗРАЕЛА ЦЕПА ВЛАДУ? Неизвестан одговор Тел Авива на нападе из Ирана, чланови ратног кабинета подељени око начина деловања

Tanjug

No, odluka Tel Aviva još nije doneta jer, kako su izvestili lokalni mediji, zvaničnici ne mogu da se dogovore oko detalja, kad i na koji način bi moglo doći do akcije protiv Irana. Izraelski ministri izrazili su i želju da operaciju sprovedu u koordinaciji sa SAD, koje su, pak, bliskoistočnom savezniku jasno stavile do znanja da neće učestvovati ni u kakvoj vojnoj operaciji protiv Teherana.

Načelnik generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herci Halevi, govoreći iz vazduhoplovne baze "Nevatim" na jugu Izraela, koja je lakše oštećena u napadu, poručio je da iranski napad na izraelsku teritoriju neće ostati bez odgovora.

IDF tvrdi da je oborio 99 odsto dronova i balističkih i krstarećih projektila, ali je naknadno objavljeno da mnoga iranska municija nije uspela da se lansira, ili je bila daleko od svojih ciljeva, pa su na kraju samo četiri iranske rakete pogodile bazu "Nevatim" i oko nje, preneo je britanski "Gardijan". Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac apelovao je na pojedine države da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase Iransku revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom.

- Pored vojnog odgovora na ispaljivanje projektila i dronova, vodim diplomatski napad na Iran. Moramo sada zaustaviti Iran, pre nego što bude kasno - rekao je Kac.

Američki zvaničnici očekuju da bi potencijalni odgovor Izraela na iransko raketiranje te zemlje mogao da bude limitiran i da bi se najverovatnije radilo o napadima na iranske vojne snage i proiranske grupe van Irana, izjavila su četvorica neimenovanih američkih zvaničnika za En-Bi-Si njuz. No, ova procena je bazirana na razgovorima između zvaničnika SAD i Izraela, koji su vođeni pre no što je Iran ispalio više od 300 dronova i raketa na Izrael, naglašava američka medijska kuća, pa je nejasno da li se od tog plana odustalo posle udara od minule subote. Takođe, ističu da se ne zna kada bi moglo da dođe do izraelskog odgovora, ali dodaju da bi udar mogao da se desi u bilo kom trenutku.

Šef Kremlja sa Raisijem

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin razgovarao je juče sa iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem o zaoštrenoj situaciji na Bliskom istoku i izrazio nadu da će sve strane pokazati razumnu uzdržanost i da neće dozvoliti novu rundu konfrontacija, koja bi mogla da ima katastrofalne posledice po ceo region. U razgovoru, do koga je došlo na inicijativu iranske strane, Raisi je istakao da su akcije Irana bile iznuđene i ograničene prirode i da je Iran nezainteresovan za dalju eskalaciju tenzija. Dva lidera, složila su se da je osnovni uzrok aktuelnih dešavanja na Bliskom istoku nerešen palestinsko-izraelski sukob, i u tom kontekstu potvrdili da se Moskva i Teheran zalažu za momentalni prekid vatre, ublažavanje teške humanitarne situacije i stvaranje uslova za političko i diplomatsko rešavanje krize.

Zvaničnici su sugerisali da je još jedna mogućnost tajni napad na metu unutar Irana, koji Izrael ne treba eksplicitno da prizna, ali za koji bi, navodno, bilo poznato da su ga izvršile izraelske specijalne snage ili obaveštajne službe. Kao i u slučaju iranskog napada na Izrael, količina žrtava ili štete izazvane direktnom izraelskom odmazdom će verovatno odrediti sledeći potez Teherana, ocenjuju analitičari.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin razgovarao je sa kolegama iz Evrope i sa Bliskog istoka, izražavajući podršku Izraelu nakon iranskih napada, ali je naglasio da je važno da se spreči širenje konflikta. Više iranskih visokih zvaničnika ponovo je upozorilo Izrael da će Iran odgovoriti na eventualne vojne udare i pozivaju zapadne zemlje da prestanu da podržavaju Izrael.

- Podsećamo šefove država SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke da prestanu da podržavaju teroristički režim Izraela koji ubija decu. Islamska Republika Iran je dokazala da nije ratni huškač i da ne želi da širi rat. Odgovor će biti jači ako režim izvede oštriji agresivni čin - rekao je iranski brigadni general Abolfazl Šekarči, dodavši da Iran ima širok spektar opcija koje može da upotrebi protiv Izraela, prenela je iranska agencija IRNA.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi poručio je u razgovoru sa emirom Katara Muhamedom Tamimom bin Hamad el Tanijem da će "i najmanja akcija protiv iranskih interesa naići na ozbiljan, širok i bolan odgovor protiv izvršilaca". Zamenik ministra inostranih poslova Irana Ali Bageri Kani, rekao je da ta zemlja neće čekati 12 dana da odgovori na naredni izraelski napad, već će uzvratiti za, kako je naveo, nekoliko sekundi.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je sa iranskim kolegom Hoseinom Amirom Abdolahijanom povodom tenzija između Izraela i Irana. Ocenjujući da je trenutna regionalna situacija vrlo osetljiva, Abdolahijan je istakao da je Iran spreman da pokaže suzdržanost i da nema nameru da dalje dovodi do eskalacije situacije. Vang je rekao da Kina snažno osuđuje i čvrsto se protivi napadu na konzulat Irana u Damasku, nazivajući ga ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava i neprihvatljivim.

- Kina je uzela u obzir iransku izjavu da je preduzeta akcija protiv Izraela bila ograničena i da je predstavljala samoodbranu kao odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Siriji - rekao je Vang.

Japanska šefica diplomatije Joko Kamikava apelovala je juče na Iran da se uzdrži od daljih tenzija na Bliskom istoku, saopštio je MIP u Tokiju. Kamikava je u telefonskom razgovoru sa Abdolahijanom poručila da je Tokio ozbiljno zabrinut zbog iranskog napada i da "snažno osuđuje takvu eskalaciju".

- Aktuelna situacija ne ide nikome u prilog, ne samo iranskom narodu, već celoj međunarodnoj zajednici - istakla je Kamikava.

IAEA: Zabrinuti za nuklearke

DIREKTOR Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, zabrinut je da bi Izrael mogao da gađa iranske nuklearne objekte, ali i da će se inspekcije IAEA u iranskim nukelarkama nastaviti. Grosi je, na pitanje da prokomentariše mogućnost izraelskog vazdušnog napada na iranske nuklearne objekte, rekao da su u IAEA uvek zabrinuti za takvu mogućnost i apelovao na maksimalnu suzdržanost. Iran je, minulog vikenda, zatvorio nuklearne objekte zbog bezbednosnih razloga, a IAEA je, iako su oni otvoreni u ponedeljak, držala svoje inspektore dalje od nuklearki "dok ne vidi da se situacija potpuno smiruje".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave