KOMUNISTIČKI MANIR U BRISELU: Belgijski sud ekspresno poništio odluku zabrane okupljanja evropske nacionalističke desnice

Sud Državnog saveta kao najviša administrativna instanca u Belgiji poništila je u noći između utorka i srede odluku kojom je predsednik briselske opštine Sen Žos socijalista Emir Kir dan ranije zabranio sastanak u konferencijskoj sali "Kleridž" lidera evropske krajnje desnice, nedaleko od evropskih institucija.

КОМУНИСТИЧКИ МАНИР У БРИСЕЛУ: Белгијски суд експресно поништио одлуку забране окупљања европске националистичке деснице

Erik Zemur / Foto AP

Na spisku učesnika ovog sastanka su između ostalih francuski krajnji desničar Erik Zemur, ostvarivač bregzita Najdžel Faraž i mađarski premijer Viktor Orban.

- Krajnja desnica nije dobrodošla – napisao je Kir prilikom zabrane preko društvenih mreža, istakavši zabrinutost za javnu bezbednost.

I gradonačelnik Brisela Filip Kloz, takođe socijalista, bio je protiv ovog skupa. Policija je delu zvanica, posle odluke gradonačelnika, zabranjivala dalji ulazak u salu gde se već nalazio deo učesnika.

- Ovo liči na stare komunističke sisteme – protestovao je Najdžel Faraž.

U sličnom tonu obratio se i Orban.

- Poslednji put kada su hteli da me ućutkaju policijom bilo je 1988. godine – istakao je mađarski premijer.

Belgijski premijer Aleksander de Kro i ministarka unutrašnjih poslova Analis Verlinden oštro su protestovali protiv odluke predsednika opštine, u ime prava svakog da slobodno iskaže svoje mišljenje. Čuđenje zbog zabrane je istakao i britanski premijer Riši Sunak koji je poručio da je odluka lokalnih vlasti "izuzetno zabrinjavajuća". Zaprepašćena je bila i italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Odluku suda kojom se zabrana stavlja van snage učesnici karakterišu kao pobedu demokratije i slobode govora.

- Cenzura nas neće sprečiti da govorimo – poručio je predsednik francuske stranke Ponovno osvajanje Erik Zemur, vraćajući se na sastanak.

VODE U IZBORNOJ TRCI

Protivnici ekstremnih desničara ističu da je ovaj događaj "izvrsna reklama" dok se u izbornoj trci za evropske izbore nalaze u vođstvu u 9 zemalja, među kojima i u Francuskoj, gde je ubedljivo na vrhu lista koju predvodi Žordan Bardela iz Nacionalnog okupljanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)