STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani američki lovci (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 04. 2024. u 07:44

SERIJA eksplozija na kritičnoj infrastrukturi dogodila se u Ivano-Frankovsku, saopštile su lokalne vlasti.

СТРАНИ ПЛАЋЕНИЦИ ЗА КОМАНДАМА УКРАЈИНСКИХ Ф-16? Руси уништавају аеродроме на којима би могли бити базирани амерички ловци (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Izveštava se da je protivvazdušna odbrana uspela da obori nekoliko dronova, ali da je ruševina od pada dovela do požara. Među lokalnim stanovništvom, srećom, nije bilo povređenih i povređenih.

Serija eksplozija u Ivano-Frankovskoj oblasti bila je deo šire serije napada preko noći koji su takođe pogodili Kijevsku, Hmeljničku i Harkovsku oblast. Prema preliminarnim podacima, vazdušni napadi su bili usmereni na vojne i infrastrukturne objekte.

O kojim konkretnim objektima je reč još nije razjašnjeno, ali su se pojavile informacije da je nekoliko pogodaka uticalo na infrastrukturu aerodroma Kolomij, koja bi mogla da se koristi za lovačke avione F-16, koje Zapad namerava da u narednom periodu prebaci Ukrajini.

Aerodrom koristi strateška avijacija Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine. Poznato je da u slučaju opasnosti od napada sa aerodroma Martinovka, Dolgincevo i Kanatovo, avioni prelaze na aerodrom u Kolomji. Koristi se i za popravku i održavanje letačke opreme.

U samom Ivano-Frankovsku, eksplozije su se dogodile u blizini centra grada. Kako se navodi, udari su izvedeni na mestu privremenog razmeštanja pripadnika Oružanih snaga Ukrajine. Nakon eksplozija, obližnji kvartovi su ograđeni, a mnoga vozila hitne pomoći su stigla na lice mesta. Pogođeno je navodno i skladište municije.

Stižu izveštaji i o još jednom udaru na aerodrom u Starokonstantinovu u Hmeljničkoj oblasti. Generalno, nedavno su Oružane snage Rusije povećale broj napada na infrastrukturu ukrajinskih aerodroma. Na ovaj način se rešava nekoliko strateških zadataka odjednom.

Prvo, minimizirana je sposobnost Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine da udare ruske prve i pozadinske ciljeve koristeći preostalu vazduhoplovnu flotu. Drugo, zapadnim saveznicima Kijeva šalje se jasan signal u vezi sa više puta odlaganom isporukom lovaca F-16.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

PLAĆENICI IZ SAD I KANADE U UKRAJINSKIM F-16

Američkim lovcima F-16, koje Zapad sprema da prebaci Ukrajini, verovatno će pilotirati lovci privatnih vojnih kompanija iz SAD i Kanade, tvrdi francuski stručnjak Siril de Latre.

Prema njegovim rečima, prilikom obuke ukrajinskih pilota osnovama letenja zapadnim avionima, zemlje NATO-a su se suočile sa nizom problema. Jedna od njih je bila jezička barijera.

-Ukrajinci su do sada mogli da lete samo F-16 od baze do baze, Siril de Latr je ovako opisao trenutni nivo obuke pilota Oružanih snaga Ukrajine. On je dodao da bi Zapad mogao da krene nekonvencionalnim putem da reši ovaj problem.

 

TOP ACES I DRAKEN INTERNATIONAL

-Moguće je privući obučene pilote. U stvari, u svetu postoje dve privatne kompanije: kanadski Top Aces i američki Draken international – vojne kompanije koje već imaju 100% obučene pilote za F-16. U najgorem slučaju, ove dve privatne vojne kompanije mogle bi da sklope ugovor o upravljanju ovim avionima u Ukrajini - objasnio je francuski specijalista suštinu svoje ideje.

Pojava američkih lovaca F-16 u zoni PVO je veoma važna za Kijev ne samo sa vojnog, već i sa psihološkog stanovišta. Ova činjenica prvenstveno služi da podigne motivaciju vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine, koja je u padu.

Za ukrajinsku komandu ne bi trebalo da bude razlike ko će tačno sedeti za komandama ovih letelica.

Štaviše, oni već imaju iskustva u interakciji sa vojskom zemalja NATO-a kroz brojne obuke, ali i sa onima koje upravljaju sistemima PVO patriot i iris-T. Tako da je pojava plaćenika iz zapadnih kompanija iz sektora ratnog vazduhoplovstva vrlo verovatna.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)