IZRAEL SE OGLASIO NAKON NAPADA NA IRAN: Poslali jasnu poruku Teheran; Bela kuća bez komentara (FOTO/VIDEO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

19. 04. 2024. u 07:08 >> 22:46

IZRAEL je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En.

ИЗРАЕЛ СЕ ОГЛАСИО НАКОН НАПАДА НА ИРАН: Послали јасну поруку Техеран; Бела кућа без коментара (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Bela kuća bez komentara na navodni napad Izraela na Iran

Bela kuća nema komentar na navodni izraelski napad na Iran u noći između četvrtka i petka, saopštila je danas portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

Jedan američki zvaničnik ranije danas rekao je za Si-En-En da je Izrael napao iranski grad Isfahan u znak odmazde za iranski napad na Izrael 13. aprila, a iranski mediji objavili su da su oborena tri drona iznad Isfahana.

Iran je napao Izrael 13. aprila sa oko 300 dronova i raketa u znak odmazde za napad Izraela na iranski konzulat u Damasku 1. aprila u kojem su poginuli komandant iranske Revolucionarne garde u Siriji i u Libanu, Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Iranski ministar spoljnih poslova: Nema žrtava, nema štete

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahin rekao je da u napadu dronovima na grad Isfahan nije bilo žrtava niti je pričinjena šteta.

"Medijske pristalice cionističkog režima su u očajanju pokušali da iz svog poraza izvuku pobedu, dok je mini-dronovi nisu izazvali nikakvu štetu ili žrtve", reakao je Amirabdolahin u Njujorku.

Teheran je nagovestio da nema planove za odmazdu. Izrael nije dao nikakav javni komentar o incidentu.

Hamas: Izraelska agresija na Iran je eskalacija sukoba u regionu

Viši zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri kaže da "izraelska agresija na Iran" predstavlja "esklaciju sukoba u regionu".

Pozvao je na proširenje vojnih operacija protiv Izraela, kao odgovor na ''genocidni rat'' u Pojasu Gaze. 

(Reuters)

 

Peskov: Rusija poziva Iran i Izrael na uzdržanost

Rusija se zalaže za uzdržanost između Irana i Izraela i odbacivanje odluka koje bi mogle da dovedu do eskalacije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"U svakom slučaju, nastavljamo da se zalažemo za uzdržanost strana i odbijanje bilo kakvih radnji koje bi mogle da izazovu dalju eskalaciju tenzija", rekao je novinarima Peskov, a prenela je agencija RIA.

(RIA)

 

Džeruzalem post: Eksplozije u Isfahanu blizu nuklearnih objekata

Izvori Džeruzalem posta tvrde da su eksplozije iznad Isfahana u neposrednoj blizini nuklearnih postrojenja "jasna poruka".

"Ovaj put smo odlučili da ne pogodimo nuklearne objekte, ali smo to mogli da uradimo i sada", navodi Džeruzalem post, pozivajući se na izjave neimenovanih izvora.

(The Jerusalem Post)

 

Fon der Lajen pozvala Iran,Izrael i njihove saveznike da se uzdrže od eskalacije

 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je Iran, Izrael i njihove saveznike da se uzdrže od eskalacije na Bliskom istoku.

- Apsolutno je neophodno da region ostane stabilan i da se sve strane uzdrže od daljih akcija - rekla je Fon der Lajen tokom posete Lapenratu sa finskim premijerom Peterijem Orpom oko 25 kilometara od ruske granice, preneo je Rojters.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani pozvao je na "apsolutnu deeskalaciju" nakon izveštaja da je Izrael izvršio napad na Iran, rekavši da će kolege iz G7 o tome razgovarati na sastanku na Kapriju.

- Pozivamo sve da budu oprezni kako bi izbegli eskalaciju - rekao je on za RAI, preneo je Gardijan.

G7, koji uključuje Veliku Britaniju, SAD, Francusku, Nemačku, Japan i Kanadu, želi "apsolutnu deeskalaciju" na Bliskom istoku, istakao je Tajani.

Oman, koji je delovao kao posrednik na Bliskom istoku, osudio je izraelski napad na iransko tlo, kao i "ponovljene izraelske vojne napade u regionu", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Neimenovani iranski zvaničnik izjavio je ranije danas, nakon izveštaja svetskih medija da je Izrael pokrenuo napad na iransku teritoriju i da su u iranskom gradu Isfahanu odjeknule eksplozije, ali da nije potvrđeno da je incident izazvan iz inostranstva. 

- Nismo utvrdili nikakav spoljašnji napad, a istraga više naginje ka tome da se neko infiltrirao, nego da je izvršen napad koji je došao van zemlje - rekao je on, preneo je Rojters.

Naveo je da Iran nema plan da se momentalno osveti Izraelu.

Američki zvaničnik prethodno je rekao za Si-En-En (CNN) da je Izrael napao iranski grad Isfahan u znak odmazde za iranski napad na Izrael od 13. aprila, a iranski mediji objavili su da su oborena tri drona iznad Isfahana.

 

 

Reakcije G7, Kine, Omana

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani pozvao je na "apsolutnu deeskalaciju" nakon izveštaja da je Izrael izveo napad na Iran.

Naveo je da će predstavnici grupe sedam svetskih ekonomija (G7) na Kapriju razgovarati o krizi na Bliskom istoku. Grupu sedam čine Italija, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka i Japan. 

Reagovala je i predsednica Evropske komisjie (EK) Ursula fon der Lajen koja je istakla da je "apsolutno neophodno da region (Bliskog istoka) ostane stabilan i da se sve strane uzdrže od daljih akcija.

Kina je saopštila da će "nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u deeskalaciji" tenzija na Bliskom istoku. 

- Kina se protivi svim akcijama koje dodatno eskaliraju tenzije - rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Lin Đijan.

Inače, Kina je najveći trgovinski partner Irana i najveći kupac iranske nafte. 

Oman je osudio "još jedan izraelski napad" na Bliskom istoku. 

(Reuters, The Guardian, BBC)

Foto Tanjug/AP

 

 

Analiza: Ograničeni udar Izraela da bi pokazali snagu

Džonatan Lojd iz Centra za novu američku sigurnost kaže da izveštaje o napadu tek treba proveriti, ali da sve ukazuje na to da je reč o ograničenom udaru Izraela kao odgovoru na napad Irana tokom vikenda. 

- Hteli su da pokažu da mogu da napadnu osetljive mete unutar iranske teritorije - rekao je Lojd. 

Ističe da mu se čini i da Iran želi da minimizira uticaj napada. 

- Kao da hoće da se uzdrže od dalje eskalacije sukoba - naveo je analitičar Centra za novu američku sigurnost. 

(Reuters)

 

Visoki iranski zvaničnik: Trenutno nemamo plan za odmazdu protiv Izraela

Iran trenutno nema plan za odmazdu protiv Izraela, rekao je visoki iranski zvaničnik za Rojters, povodom navoda da je Izrael pokrenuo napad na iransku teritoriju. 

- Nije potvrđeno da je napad došao spolja. Razgovori idu u smeru da je reč o infiltraciji i delovanju iznutra - naveo je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman u izjavi za Rojters.

(Reuters)

 

Si-En-EN: Izrael upozorio Bajdena da će napasti Iran

Američki zvaničnici potvrdili su da je Izrael izveo vojne operacije protiv Irana, a da je Tel Aviv upozorio administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena da će napasti u narednih 48 sati, piše Si-En-En. 

Izvori američke televizije istakli su i da su u tom upozorenju Izraelci uveravali Vašington da iranska nuklearna postrojenja neće biti gađana.

Izrael se oglasio nakon napada na Iran

Izraelski zvaničnik je rekao za Vašington post da je napad dronovima na iransku vojnu lokaciju rano jutros trebalo da pošalje poruku Teheranu da Tel Aviv može da izvrši udar unutar Irana!

Na meti izraelskih bespilotnih letelica navodno je bila vojna baza u Isfahanu u centralnom delu Irana iz koje je pokrenut masovni napad na Izrael pre nekoliko dana.

Na društvenim mrežama pojavio se novi snimak napada.

Iranski informativni kanal sa sedištem u Londonu objavio je snimak koji navodno prikazuje napad izraelske bespilotne letelice na vojnu bazu u blizini Isfahana. Na snimku se vide eksplozije, nakon čega se oglašavaju sirene za vazdušnu opasnost.

Za sada nije moguće proveriti autentičnost snimka.

Iranska vojska je saopštila da je oboreno nekoliko bespilotnih letelica i tvrdi da na vojnoj bazi nije pričinjena šteta.

IAEA: Nema šteta na nuklearnim objektima u Iranu

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da nema štete na iranskim nuklearnim postrojenjima. 

- Nastavljamo da pratimo situaciju i pozivamo obe strane na ekstremnu uzdržanost. Nuklearni objekti nikada ne bi smeli da budu meta u vojnim sukobima - piše u saopštenju IAEA-a na Iksu (Tviteru).

Iranska vojska: Nije pričinjena veća šteta

Viši komandant iranske vojske Sijavoš Mihandust saopštio je na iranskoj državnoj televiziji da nije pričinjena veća šteta u napadu na Isfahan.

- Buka koja se čula tokom noći u Isfahanu nastala je zbog aktiviranja sistema protivvazdušne odbrane koji su gađali 'sumnjivi objekat' - prenosi Rojters.

Iranski državni mediji prethodno su naveli da su PVO sistemi aktivirani u nekoliko delova zemlje zbog gađanja potencijalnih ciljeva, dok nije bilo izveštaja o direktnom napadu ili eksploziji.

Navodi se i da su nuklearni objekti u području Isfahana bezbedni. 

(Rojters, Bi-Bi-Si)

 

Iran: Obnovljeni letovi nakon dejstva PVO iznad Isfahana

Avio-letovi u Iranu, koji su jutros bili suspendovani, ponovo su uspostavljeni, javlja iranska novinska agencija IRNA.

Letovi ka pojedinim gradovima bili su obustavljeni nakon aktiviranja iranske protivvazdušne odbrane iznad Isfahana i izveštaja da su se u toj oblasti čule eksplozije.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je prethodno za Si-En-En da je Izrael jutros izveo napad na teritoriju Irana, a iranska državna televizija prenela je da su uništena tri drona iznad Isfahana, nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane.

IRNA je javila da je PVO dejstvovao u nekoliko iranskih pokrajina, ne navodeći zbog čega, a novinska agencija Tasnim prenela je da su iranska nuklearna postrojenja bezbedna i netaknuta.

Viši iranski komandant Sijavoš Minhadust izjavio je da su se odbrambeni sistemi aktivirali zbog sumnjivog objekta i da nije bilo nikakvih oštećenja, prenosi Rojters pozivajući se na iranske državne medije.

 

Iranska TV objavila snimak navodnog izraelskog napada dronom: Čuju se sirene i eksplozije

Iranski informativni kanal sa sedištem u Londonu objavio je snimak koji navodno prikazuje napad izraelske bespilotne letelice na vojnu bazu u blizini Isfahana.

Sirene za vazdušni napad i eksplozije mogu se čuti u snimku koji je objavljen na Iksu.

Da podsetimo, mediji su jutros preneli vest da je Izrael napao Iran.

Iran je danas aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana, zbog čega su se čule eksplozije u tom gradu, prenela je državna novinska agencija IRNA.

Kako navodi AP, ostalo je nejasno da li je Iran bio pod napadom, ali su tenzije i dalje velike između Tel Aviva i Teherana nakon iranskog napada na Izrael od 13. aprila, u kojem je učestvovalo više od 300 dronova i raketa.

IRNA navodi da je PVO dejstvovao u nekoliko iranskih pokrajina, ne navodeći zbog čega.

Izrael je poručio da će se osvetiti za napad Irana, dok su saveznici Tel Aviva apelovali da ne uzvraća na napad kako se ne bi proširio konflikt.

Novinska agencija Tasnim prenela je da su iranska nuklearna postrojenja bezbedna i netaknuta.

Prethodno je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En rekao da je Izrael jutros izveo napad na teritoriju Irana, a da meta nije bila nuklearna.

Opseg ciljeva nije preciziran, ali "nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji", dodao je drugi zvaničnik, navodi američka televizija.

IZRAEL IZVEO NAPAD NA IRAN: Tri drona primećena u Isfahanu, aktiviran i PVO 

Meta nije nuklearna, prema tvrdnjama ovog zvaničnika.

Opseg ciljeva nije preciziran, ali "nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji“, dodao je drugi zvaničnik, navodi američka televizija.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu oko 12.30 po lokalnom vremenu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

Ranije je poluzvanična novinska agencija Fars javila da su se u blizini međunarodnog aerodroma u Isfahanu čule "eksplozije".

Provincija Isfahan je sedište velike vazdušne baze, velikog kompleksa za proizvodnju raketa i nekoliko nuklearnih lokacija, navodi Bi-Bi-Si.

Iranska agencija IRNA izveštava da su obustavljeni letovi iznad nekoliko gradova u zemlji.

BONUS VIDEO: POPLAVE U RUSIJI - Snimci dronom pokazuju poplavama pogođena predgrađa na jugu Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić