UHAPŠENI KINESKI ŠPIJUNI U NEMAČKOJ: Prikupljali osetljive podatke iz industrijskog sektora

Novosti online

22. 04. 2024. u 13:42

TRI OSOBE uhapšene su danas u Nemačkoj zbog sumnje da su prikupljale osetljive podatke iz industrijskog sektora za Kinu, saopštili su tužioci.

УХАПШЕНИ КИНЕСКИ ШПИЈУНИ У НЕМАЧКОЈ: Прикупљали осетљиве податке из индустријског сектора

Foto: Tviter printskrin/ Sotiri Dimpinoudis

- Uhapšene osobe su optužene da su kineskoj tajnoj službi prenele osetljive tehnološke informacije koje su upotrebljive i u vojnom sektoru - navodi se u saopštenju državnog tužilaštva.

Trojica uhapšenih, dva muškarca i jedna žena, u trenutku hapšenja pregovarali su o istraživačkim projektima koji bi mogli da posluže modernizaciji i povećanju borbene moći kineske mornarice, navode tužioci.

Članovi Biroa za borbu protiv kriminala Hervig F., Ina F. i Thomas R. uhapšeni su u Diseldorfu i Bad Homburgu, na zapadu Nemačke.

Po nalogu Tomasa R., koji je bio u kontaktu sa kineskom tajnom službom MSS, bračni par Hervig i Ina su preko svoje kompanije ostvarili kontakte sa istraživačkim centrima sa kojima se pripremao ugovor o saradnji, što je uobičajeno kada je u pitanju saradnja između privrede i nauke.

Sa nemačkim univerzitetom pregovarano je o stručnosti u oblasti pogonske tehnologije za vojne brodove. Osim toga, po nalogu MSS-a Kini je isporučen laserski uređaj koji spada u izvozne artikle koji se koriste u civilnom i vojnom sektoru, rekao je.

Nemački ministar pravde Marko Bušman rekao je, ukazujući na nedavno otkriće ruskih špijuna u Nemačkoj, da je zemlja pod pojačanim napadom stranih špijuna.

- Onaj ko je aktivan kao špijun u Nemačkoj i snabdeva strane sile materijalima koji se potencijalno mogu koristiti u vojne svrhe, mora da očekuje odlučan odgovor vladavine prava, rekao je Bušman.

Trojica uhapšenih trebalo bi da budu privedena istražnom sudiji tokom dana.

BONUS VIDEO: JEHUDA BAUER OBJASNIO: Nije bilo genocida u Srebrenici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)