PROVOKACIJA - POLJSKOJ NIJE DOVOLJNO ŠTO JE ČLANICA NATO-a: Zaharova o mogućem razmeštanju nuklearnog oružja

Novosti online

22. 04. 2024. u 14:10

PORTPAROLKA Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da će se, u slučaju da se na teritoriji Poljske pojavi američko nuklearno oružje, odgovarajući objekti odmah pridružiti spisku legitimnih ciljeva za uništenje ako dođe do direktnog vojnog sukoba sa NATO-om.

ПРОВОКАЦИЈА - ПОЉСКОЈ НИЈЕ ДОВОЉНО ШТО ЈЕ ЧЛАНИЦА НАТО-а: Захарова о могућем размештању нуклеарног оружја

Foto: Profimedia

- Ovakve provokativne izjave poljskog rukovodstva nisu nove, rekla je Zaharova.

- Poljske vlasti već odavno ne kriju svoje ambicije u pogledu toga kako da se što više ‘približe’ američkom nuklearnom oružju stacioniranom u Evropi i aktivno ga upletu u svoju duboko neprijateljsku politiku prema Rusiji, rekla je ona.

Prema rečima Zaharove, „Poljskoj očigledno nije dovoljno to što je već članica NATO-a koji se samovoljno pozicionira kao ‘nuklearni savez’“.

- Štaviše, Varšava intenzivno učestvuje u razvoju takozvanih zajedničkih nuklearnih misija Severnoatlantskog bloka kao država koja pruža direktnu podršku takvim operacijama, istakla je ona.

- Sve ovo zajedno dovodi do toga da se u našem sopstvenom vojnom planiranju prema Poljskoj odnosimo sa posebnom pažnjom i u skladu sa pretnjama koje se javljaju Rusiji uz učešće ove zemlje, objasnila je Zaharova.

Prema njenim rečima, „poljski faktor smo, naravno, uzimali u obzir i mi i naši beloruski prijatelji“ u procesu preduzimanja dodatnih mera za jačanje bezbednosti Savezne države.

- Međutim, čini se da Varšava manijakalno nastoji da privuče još veću pažnju vojnih planera u ruskom Generalštabu. Nije teško pretpostaviti da će se u slučaju pojave američkog nuklearnog oružja na poljskoj teritoriji odgovarajući objekti odmah dodati na spisak legitimnih ciljeva za uništenje u situaciji direktnog vojnog sukoba sa NATO-om, zaključila je Zaharova.

Ranije je poljski predsednik Andžej Duda u intervjuu za „Fakt“ rekao da su poljske vlasti spremne da razmeste američko nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

 

BONUS VIDEO: JEHUDA BAUER OBJASNIO: Nije bilo genocida u Srebrenici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)