INJEKCIJA VAŠINGTONA ZA RAT U GAZI: Američki zvaničnici na korak od usvajanja vojne pomoći Izraelu, dok najavljuju sankcije bataljonu IDF

A.Vojinović

23. 04. 2024. u 07:00

UPRKOS zategnutijim izjavama američkih zvaničnika upućenih Izraelu povodom rata u Pojasu Gaze, apelujući neprestano na saveznike da deeskaliraju situaciju na Bliskom istoku i ne započinju ofanzivu na Rafu, Predstavnički dom Kongresa SAD minulog vikenda usvojio je predlog zakona kojim se Tel Avivu odobrava vojna pomoć od 26,38 milijardi dolara. Od te cifre 9,1 milijarda dolara namenjena je za humanitarnu pomoć stanovnicima u palestinskoj enklavi. Dok je izraleski premijer Benjamin Netanijahu sa oduševljenjem prihvatio novu finansijsku vakcinu od ključnog saveznika, palestinski zvaničnici su kritikovali potez SAD, opisavši ga kao "opasnu eskalaciju i akt agresije koji će dovesti do još više žrtava u ratu Izraela i Hamasa".

ИНЈЕКЦИЈА ВАШИНГТОНА ЗА РАТ У ГАЗИ: Амерички званичници на корак од усвајања војне помоћи Израелу, док најављују санкције батаљону ИДФ

Tanjug

Za prihvatanje nacrta zakona o pomoći Izraelu glasalo je 366 kongresmena, dok je protiv bilo 58. Ipak, da bi paket podrške stigao do Bliskog istoka, potrebno je da ga prihvati i Senat, a zatim i predsednik SAD Džo Bajden. Očekuje se da će do toga doći već do kraja ove nedelje. Šef Bele kuće zajedno sa svojim zvaničnicima nebrojano puta je upozoravao Izrael da ne rasplamsava situaciju na Bliskom istoku. A pre kontraudara Teherana na Izrael, Bajden je naglasio saveznicima da Vašington neće učestvovati u bilo kakvoj vojnoj akciji protiv Irana.

Ipak, uprkos velikoj finansijskoj vakcini, Vašington planira da u narednom periodu uvede sankcije izraelskom bataljonu Necah Jehuda zbog navodnog kršenja ljudskih prava na okupiranoj Zapadnoj obali, izvestio je portal "Aksios", pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike. SAD do sada nijednom nisu obustavili pomoć nekoj jednici izraelske vojske, podseća Bi-Bi-Si.

Povodom ovih navoda reagovao je Netanijahu koji je poručio da će se boriti protiv uvođenja sankcija bilo kojoj izraelskoj vojnoj jedinici.

- Ako neko misli da može da uvede sankcije jedinici Izraelskih odbrambenih snaga, boriću se protiv toga svim snagama - rekao je Netanijahu, dodavši da će "naneti dodatne i bolne udarce Hamasu tokom praznika Pashe da bi pojačao pritisak na tu grupu da oslobodi izraleske taoce".

IDF su saopštile da je jedinica Neca Jehuda delovala u skladu sa međunarodnim pravom, tvrdeći da nisu upoznate sa podacima o sankcijama SAD, dok je ministar odbrane Joav Galant pozvao Ameriku da ostane od namere da uskrati pomoć.

- Svet posmatra veze između SAD i Izraela pažljivije nego ikada. Svaki pokušaj da se kritikuje čitava jedinica baca tešku senku na akcije IDF - istakao je Galant,dodajući da ovo nije pravi put za partnere i prijatelje.

U međuvremenu, tri visoka izraelska zvaničnika izjavila su za američki list "Njujork Tajms" da je Izrael odustao od planova za mnogo opsežnije kontraudare na Iran nakon usaglašenog diplomatskog pritiska SAD i drugih stranih saveznika. Prema izvorima, izraelski lideri su prvobitno razgovarali o bombardovanju nekoliko vojnih ciljeva širom Irana prošle nedelje, uključujući i one blizu Teherana, u znak odmazde za iranske udare projektilima i dronovima 13. aprila, što bi stanje na Bliskom istoku sigurno dovelo do esklacije. Izrael se na kraju u petak, ipak, odlučio za udar manjih razmera, pa Iran nije najavio odmazdu.

No, uprkos zvaničnom smirivanju tenzija, prašinu je juče podigao izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac, objavivši na "Isku" fotografiju Koloseuma u Rimu ka kome se kreće šest raketa koje je lansirao Teheran uz rečenice: "Iranske rakete stižu u grad, blizu tebe. Zaustavite Iran pre nego što bude prekasno".

- Napad Irana na Izrael je samo predigra za ono što čitav svet može da očekuje od iranskog režima ako ga ne bude zaustavio na vreme. Svet treba da definiše Iransku revolucionarnu gardu kao terorističku organizaciju i sankcioniše iranski balistički program, pre nego što bude kasno - napisao je Kac.

On je, istovremeno, objavio i montirani video-snimak na kome je prikazan s jedne strane, miran život u Parizu gde građani jedu kroasane i piju kafu sa pogledom na Ajfelov toranj, a s druge strane i šta će, prema njegovom mišljenju, uskoro uslediti ako se Iran ne zaustavi.

Objave izraleskog šefa diplomatije izazvale su oštre reakcije zvaničnika i medija u Italiji.

- Mislim da ne postoji pretnja iranskog napada na Zapad. Jasno je da njihov režim pravi velike greške, poput slanja dronova Rusiji i Hezbolahu. Potrebno je, ipak, sprečavati širenje panike, iako smo prijatelji Izraela i njegovo pravo na postojanje ne može da bude predmet diskusije - napisao je italijanski šef diplomatije Antonio Tajani na "Iksu".

U međuvremenu, iračka oružana grupa Kataib Hezbolah demantovala je ranije navode medija da je najavila nastavak napada na oružane snage SAD u Iraku, ocenivši ih kao "fabrikovane vesti". Dan ranije je najmanje pet raketa ispaljeno je iz pograničnog iračkog grada Zumara ka bazi američke vojske na severoistoku Sirije, a SAD su saopštile da je saveznički borbeni avion uništio raketni bacač u Siriji, dodajući da niko od pripadnika američke vojske nije povređen. Udar iz Iraka na američke snage prvi je od početka februara, kada su grupe u Iraku koje podržava Iran zaustavile svoje napade na vojsku SAD.

Ostavka šefa vojne službe

ŠEF vojne obaveštajne službe general Aharon Haliva podneo je ostavku zbog neuspeha u sprečavanju napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, saopštila je izraelska vojska. "Obaveštajno odeljenje nije ispunilo povereni zadatak. Znao sam da uz ovakvu poziciju dolazi i velika odgovornost", napisao je Haliva objašnjavajući razloge ostavke i pozvao na osnivanje komisije "koja će istražiti sve faktore i okolnosti koji su doveli do teških događaja". Haliva je prvi visoki obaveštajni zvaničnik koji je podneo ostavku zbog događaja koji je razbuktao sukob na Bliskom istoku. Izraelski opozicioni lider Jair Lapid pozdravio je odluku Haliva kao "opravdanu i poštovanu", istakavši da bi premijer Benjamin Netanijahu trebalo da učini isto, preneo je "Tajms of Izrael".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)