ZELENSKI TRAŽI TREĆI SVETSKI RAT? Ukrajinski predsednik pokušava da uvuče NATO diretno u rat sa Rusijom (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 04. 2024. u 18:00

U APELU zapadnim saveznicima, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je na snažan stav, sličan onom u Izraelu i okolnom regionu.

ЗЕЛЕНСКИ ТРАЖИ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ? Украјински председник покушава да увуче НАТО диретно у рат са Русијом (ВИДЕО)

Foto: printskrin jutjub

Zelenski je izrazio svoj zahtev tokom intervjua za Fox News, istaknuti američki medij. On veruje da zapadne zemlje treba da pošalju svoje vojne avione kako bi održale vazdušni suverenitet Ukrajine.

Ukrajinski predsednik smatra da zapadna avijacija treba da pojača svoje operacije u Ukrajini, odražavajući njihov nivo posvećenosti kao u slučaju Izraela. Jednostavnim rečima, Zelenski želi da avioni organizacija kao što su američko vazduhoplovstvo i druge zapadne snage pokažu svoju moć u jačanju bezbednosti ukrajinskog vazdušnog prostora. „Pravi savezi su testirani na terenu i vreme je da Kijev i njegovi zapadni saveznici to iskažu“, insistirao je Zelenski.

Američko vazduhoplovstvo održava značajno prisustvo u odbrani izraelskog vazdušnog prostora. Najčešći rasporedi uključuju njihovu pomorsku varijantu lovaca F-35 ili jednako svestranih F/A-18. London, čvrst saveznik Vašingtona, takođe ima eskadrile u regionu. Međutim, Kraljevsko vazduhoplovstvo usmerava svoje operacije prvenstveno ka zaštiti komercijalnih puteva u Crvenom moru i izvođenju napada avionima Eurofighter Typhoon po ciljevima Huta. Međutim, London nije sam u ovom poduhvatu – on dobija značajnu pomoć od američkih aviona.

 

„NEOČEKIVANI“ KOMENTARI

Eksperti su odgovorili na nedavne primedbe Zelenskog za Fox News, nudeći svoja gledišta. Ugrađeni u vojnu strategiju, njihova perspektiva sugeriše da je „iniciranje vazdušnih napada na Hute ili iranske proksije jedan scenario, ali rizikovanje sukoba sa nuklearnim oružanim snagama je sasvim druga igra loptom. Štaviše, ruska vojska poseduje izuzetne sposobnosti da neutrališe zapadne avione“.

Politički analitičari su takođe izrazili svoje razumevanje o izgledima za raspoređivanje zapadnih aviona kako bi se obezbedio ukrajinski vazdušni prostor od ruskog upada. Oni su elokventno artikulisali: „Zelenski se ili ponaša ili ne shvata karakteristični značaj koji Zapad pridaje Ukrajini i Izraelu“. Dalje su pojasnili: „Za zapadne donosioce odluka, posebno one iz Amerike, Izrael ima daleko veći strateški značaj od Ukrajine. To dvoje se ne može ni porediti. Štaviše, ne postoji rizik od susreta sa strašnim protivnikom poput Rusije na bliskoistočnom pejzažu“.

Vredi napomenuti da je Moskva dosledno tvrdila da će svaka zapadna vojna oprema uvedena u ukrajinski sukob biti tretirana kao legitimna meta za odmazdu ruske vojske. Moskva je ovo nazvala „crvenom linijom“. Ipak, bilo je nekoliko takvih kršenja „crvene linije“ od početka sukoba u Ukrajini, ali bez očekivanog odgovora Rusije.

Foto U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Katelynn Jackson

ŠEST RAZLOGA

Istaknuta uloga koju Izrael igra u spoljnoj politici Sjedinjenih Država je nesporna iz više razloga. Prvo, Izrael stoji kao ključni strateški saveznik na Bliskom istoku, regionu od značajnog geopolitičkog i ekonomskog značaja za SAD. SAD nastoje da iskoriste izraelsku vojnu snagu i inteligentne prakse kako bi ublažile regionalne pretnje, održavajući tako ravnotežu.

Štaviše, demokratski ideali koje Izrael otelotvoruje usklađeni su sa principima vladavine u SAD, podstičući prirodni savez u regionu gde su takve političke ideologije manje uobičajene. Još jedan faktor koji doprinosi je istorijska i moralna odgovornost koju SAD imaju prema bezbednosti Izraela. Ova odgovornost nastala je nakon Drugog svetskog rata i Holokausta kada su Sjedinjene Države igrale značajnu ulogu u stvaranju Izraela, pružajući utočište Jevrejima.

Važnost očuvanja bezbednosti Izraela takođe leži u ključnoj ulozi koju ima u podržavanju regionalne stabilnosti. Bez garancije bezbednosti Izraela, region bi mogao da ode u haos, koji bi uticao na globalna energetska tržišta i ugrozio bezbednost drugih saveznika SAD u regionu. Da bi ojačale ovu vezu, SAD dosledno pružaju značajnu odbrambenu pomoć Izraelu. Najzad, bezbednost Izraela takođe čini sastavni deo šireg programa SAD za neširenje nuklearnog oružja.

Foto Royal Air Force, Image by Jamie Hunter

OBEĆANO I DOSTUPNO

U svetlu američkog Kongresa koji je konačno odobrio dugo očekivanu vojnu pomoć za ukrajinske oružane snage, Zelenski drži svoj govor. Očekuje se da će ukrajinsko nebo uskoro videti prve lovce F-16. Međutim, dolazak ovih lovaca zavisi od završetka neophodne obuke i kvalifikacija od strane lokalnih pilota, što je proces koji je trenutno u toku.

S druge strane, ukrajinsko vazduhoplovstvo se prvenstveno sastoji od sovjetskih aviona sa četiri tipa borbenih aviona u aktivnoj službi – MiG-29, Su-24, Su-25 i Su-27. Svi ovi avioni su relikti iz sovjetskog doba. Oni su neadekvatni da se suprotstave ruskom vazduhoplovstvu, koje se može pohvaliti superiornim brojem tehnološki naprednih aviona.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)