AMERIČKI MEDIJI O KOLAPSU UKRAJINSKOG FRONTA: Dok ruska vojska probija liniju, komanda VSU panično raspoređuju najmanje pripremljene brigade

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 04. 2024. u 19:00

OVOG vikenda, ruski dronovi i izviđači koji nadgledaju liniju fronta zapadno od ruševina Avdejevke, u istočnoj Ukrajini Donjecka oblast, primetili su nešto čudno. Ukrajinski rovovi istočno od sela Očeretino, u kojima su ranije bili vojnici iz elitne 47. mehanizovane brigade ukrajinske vojske, bili su prazni.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ О КОЛАПСУ УКРАЈИНСКОГ ФРОНТА: Док руска војска пробија линију, команда ВСУ панично распоређују најмање припремљене бригаде

FOTO: AP/Tanjug

Iskoristivši priliku, 30. streljačka brigada ruske vojske jurila je nekoliko milja duž pruge koja se protezala zapadno od Avdijevke i zauzela veći deo Očeretina — a potencijalno i Novobahmutovku, selo južno od Očeretina.

To je najbrži prodor ruskih snaga na ukrajinsku teritoriju u poslednjih nekoliko meseci—i preti da uruši ukrajinsku odbrambenu liniju zapadno od Avdejevke. Linija koja je trajala mesecima, ali sada ima duboki i sve veći jaz u sebi. „Pandorina kutija je otvorena“, prokomentarisala je ukrajinska analitička grupa Deep State.

Da biste stekli osećaj koliko su ukrajinski komandanti trenutno uplašeni, razmislite o brigadi koju su poslali u proboj severno i zapadno od Očeretina: 100. mehanizovana brigada. Brigada je jedna od najnovijih i najlakše opremljenih brigada u ukrajinskoj vojsci — i naizgled neprikladna za vrstu borbe na prvoj liniji fronta koju od nje traže komandanti.

Za kolaps u Očeretinu navodno nije kriva 47. mehanizovana brigada. Ta brigada — glavni korisnik ukrajinskih oklopnih vozila američke proizvodnje — sledila je naređenja da se povuče iz Očeretina kako bi se prerasporedila u pozadinu na preko potreban period odmora nakon što je skoro godinu dana provela u borbi.

Tako je 115. mehanizovana brigada trebalo da zauzme mesto 47. mehanizovane brigade u Očeretinu, besprekorno popunjavajući iste borbene položaje sa dovoljno trupa da održi integritet odbrambene linije zapadno od Avdejevke.

Ali nešto je pošlo po zlu. Prema rečima Mikole Melnika, čuvenog komandira čete 47. mehanizovane brigade koji je izgubio nogu tokom ukrajinske kontraofanzive prošle godine, „pojedine jedinice su jednostavno odjebale (komandu)“ (“certain units just fucked off.”).

Foto Tanjug/AP

Neuspeh 115. mehanizovane brigade da održi liniju praktično je pozvao rusku 30. streljačku brigadu u Očeretino — i izazvao paničnu reakciju u ukrajinskom štabu. Komandanti su naredili izmorenoj 47. mehanizovanoj brigadi da se okrene i vrati na liniju fronta. Takođe su naredili 100. mehanizovanoj brigadi da krene u kontranapad.

Mehanizovana brigada je bivša teritorijalna brigada—ekvivalent jedinice Nacionalne garde američke vojske—koju je Ministarstvo odbrane u Kijevu unapredilo u aktivnu vojsku krajem marta.

Međutim, 100. mehanizovana brigada nije neiskusna: njenih oko 2.000 vojnika je mnogo puta videlo akciju u 26-mesečnom širem ratu Rusije protiv Ukrajine. Ali brigadi nedostaje teška oprema — tenkovi zapadne proizvodnje, borbena vozila i artiljerija — koja elitnijim jedinicama kao što je 47. mehanizovana brigada daje veći deo njihove borbene moći.

Foto MO Ukrajine

Tako je 100. mehanizovana brigada vodila teške borbe, presrećući rusku 30. motorizovanu brigadu i druge jedinice ruske 41. kombinovane armije dok su pokušavale da napreduju ka selu Prohres, još sedam milja zapadno duž iste pruge koja povezuje Avdejevku sa Očeretinom. „Pokušaj napredovanja ka Proresu zaustavljen je uspešnim kontranapadom 100. mehanizovane brigade“, izvestio je Deep State.

Nejasno je šta bi se sledeće moglo dogoditi u Očeretineu i oko njega. Ukrajinske trupe za sada „drže položaje u zapadnom delu sela i održavaju kontrolu vatre nad njegovim južnim delom“, primetio je ukrajinski centar za odbrambene strategije.

Međutim, činjenica da su Ukrajinci morali da uđu u borbu sa relativno slabom brigadom govori o oskudici ukrajinskih rezervi zapadno od Avdejevke. Rusi, sa svoje strane, drže čitavu 90. tenkovsku diviziju, u rezervi oko Avdejevke.

Ako se 90. tenkovska divizija ubaci u Očeretino pre nego što ukrajinska istočna komanda mobiliše dodatna pojačanja, ruski prodor bi mogao da se proširi u potpuni proboj – onaj koji bi mogao da primora desetine hiljada ukrajinskih vojnika da se povuku na zapad do svoje sledeće linije odbrane.

Za Ukrajince, najbolji razlog za nadu je sveža municija od milijardu dolara koju su Sjedinjene Američke Države požurile u Ukrajinu u nekoliko sati nakon što je američki Kongres konačno, posle šest meseci odlaganja, u utorak odobrio dodatnu američku pomoć Ukrajini.

Ukrajinskim brigadama oko Očeretina biće potreban svaki metak, granata i projektil koji mogu da dobiju. Naročito lako opremljena 100. mehanizovana brigada.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)