EVROPSKA KOMISIJA VODI ISTRAGU PROTIV INSTAGRAMA I FEJSBUKA: Evo šta se zahteva od kompanije Meta

Novosti online

30. 04. 2024. u 13:17

EVROPSKA komisija saopštila je danas da je otvorila formalni postupak povodom sumnje da je kompanija Meta, vlasnica društvenih mreža Instagram i Fejsbuk, prekršila EU Akt o digitalnim uslugama (DSA) tako što nije valjano kontrolisala dezinformacije i umanjila rizike vezane za uticaj tih mreža na "građanski diskurs i izborne procese".

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ВОДИ ИСТРАГУ ПРОТИВ ИНСТАГРАМА И ФЕЈСБУКА: Ево шта се захтева од компаније Мета

Foto: AP

- EK je stvorila sredstva za odbranu evropskih građana od dezinformacija i manipulacija od strane trećih zemalja. Ako sumnjamo na kršenje pravila, mi delamo, rekla je predsednica EK Ursula fon der Lajen i dodala da su ta pravila naročito važna za vreme demokratskih izbora.

- Odbrana naših demokratije je zajednička borba zemlja čamica EU, istakla je Fon der Lajen.

EK je navela u saopštenju da sumnja da Meta ne poštuje svoje obaveze prema obmanjujućim reklamama, kampanjama dezinformacija i "koordinisanom neautentičnom ponašanju", kao i da bi širenje takvog sadržaja moglo da predstavlja rizik po "građanski diskurs, izborne procese, osnovna prava i zaštitu potrošača".

Predmet istrage će biti i algoritam Mete kojim preporučuje svojim korisnicima politički sadržaj, kao i nedostupne alatke kojom bi Meta, uz pomoć treće stranke, vršila "efikasni monitoring građanskog diskursa i izbora".

Meta već ima takvu alatku "CrowdTangle", koja omogućava istraživačima, novinarima i civilnom društvu praćenje izbora, ali je počela da je gasi postepeno, što je protivno smernicama EK za velike internet platforme, odnosno one koje imaju više od 45 miliona mesečnih korisnika, a u saopštenju se napominje da bi uoči izbora takve alatke trebalo da budu ojačane.

Dodaje se da postoji sumnja da Metin mehanizam koji omogućava korisnicima Fejsbuka i Instagrama i da prijave nezakonit sadržaj nije u skladu sa DSA, kao i da ta kompanija nema efikasan sistem za proveravanje žalbi korisnika povodom odluka platformi o uređivanju sadržaja.

EK je navela da traži od Mete da joj u roku od pet radnih dana odgovori šta će učiniti povodom zahteva za punu saradnju i pružanje "svih neophodnih informacija" potrebnih za sprovođenje procene, posle koje će slediti istraga, koja može uključivati traženje dodatnih informacija, sprovođenje intervjua i inspekcija.

BONUS VIDEO: Hrvat iz Bundestaga: Strašno smo pritisnuli Vučića!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OD BEOGRADA ZA SAMO DVA SATA: Odlične cene za prelepo letovalište - evo i gde se nalazi