"RAFA NE SME BITI NAPADNUTA": Borelj pozvao Izrael da se uključi u mirovni proces

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

01. 05. 2024. u 19:22

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da partneri Izraela i susedne zemlje dele jedinstveni stav da grad Rafa na jugu Pojasa Gaze ne sme biti napadnut i pozvao izraelsku vladu da se konstruktivno uključi u politički mirovni proces.

РАФА НЕ СМЕ БИТИ НАПАДНУТА: Борељ позвао Израел да се укључи у мировни процес

Đozep Borelj / Foto AP

Borelj je napisao na platformi X da međunarodna zajednica takođe jednoglasno zahteva hitno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze.

Borelj je ukazao da Izrael ne može da uništi Hamas po cenu da na hiljade palestinskih civila pogine, kao i da bi dalje raseljavanje više od milion ugroženih Palestinaca bilo "poražavajuće".

- Pozivamo vladu Izraela da posluša pozive međunarodne zajednice i konstruktivno se uključi u politički mirovni proces - naveo je Borelj.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je danas američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da neće prihvatiti sporazum koji uključuje okončanje rata u Pojasu Gaze, prenose izraelski mediji.

Prema rečima visokih američkih i izraelskih zvaničnika, Netanijahu je na sastanku sa Blinkenom rekao da, ako Hamas bude insistirao na okončanju rata, dogovor neće biti prihvaćen.

Takođe je naglasio da će do invazije na grad Rafa doći, prenosi Tajms of Izrael.

Prethodno je portparol Stejt departmenta Metju Miler saopštio da je Blinken u razgovoru sa Netanijahuom ponovio da se SAD protive planiranom izraelskom napadu na grad Rafa u kojem je utočište našlo više od milion Palestinaca koji su pobegli od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze.

 

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA -  Filipini, SAD i Francuska u Zapadnom filipinskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima