"EVROPA SE IGRA VATROM" Orban upozorio: Nećemo dozvoliti da Mađari budu uvučeni u svetski rat

Novosti online

03. 05. 2024. u 12:10

EVROPSKI lideri se igraju vatrom – uvlače se u sukob u Ukrajini, koji može da dovede do novog svetskog rata, upozorio je mađarski premijer Viktor Orban.

ЕВРОПА СЕ ИГРА ВАТРОМ Орбан упозорио: Нећемо дозволити да Мађари буду увучени у светски рат

Foto: Profimedia

- Evropa se igra vatrom. Ne kažem da evropski lideri marširaju ka ratu, ali svaki dan preduzimajunove korake u tom pravcu - rekao je Orban za radio „Kossuth“.

Po njegovom mišljenju, to se dešava iako je „većina ljudi na strani mira“.

- Nismo hteli da učestvujemo u Prvom i Drugom svetskom ratu. Nećemo dozvoliti da Mađari po treći put budu uvučeni u svetski rat - naglasio je premijer.

On je napomenuo da smatra opasnim razgovore lidera Evropske unije i brojnih evropskih zemalja „o ratu u Evropi“ i mogućnosti slanja zapadnih trupa u Ukrajinu. Prema njegovim rečima, to može da ukazuje na njihove „prave namere“.

- Mi balansiramo na ivici rata i mira - rekao je Orban.

Pored toga, primetio je da su sukob u Ukrajini i sankcije Rusiji izuzetno negativno uticali na evropsku ekonomiju. „Smatram ovo veoma opasnim i brinem za budućnost Evrope“, dodao je šef vlade.

Istovremeno, on je za državni radio rekao da će Mađarska morati da poveća potrošnju na odbranu i sledeće godine ako se rat u Ukrajina produži i 2025. godine, smanjujući na taj način iznos raspoloživih sredstava za ostale troškove.

S tim u vezi, Orban je objasnio da, ako se rat u Ukrajini produži do 2025. godine, nivoi izdvajanja za odbranu Mađarske za 2023. i 2024. godinu neće biti dovoljni i da će morati da budu povećani, prenosi agencija MTI.

Mađarska je znatno povećala izdvajanja za odbranu prošle godine i to na 2,43 odsto BDP-a, što je iznad dva odsto, na šta su se obavezale članice NATO-a, dodao je.

SAD najviše profitirale od rata u Ukrajini

Premijer Mađarske ocenio je da je potrebno evropsko bezbednosno rešenje koje uključuje Rusiju i da je od rata u Ukrajini najviše profitirala američka vojna industrija, pošto su SAD uputile najveću vojnu pomoć Kijevu.

- Naše istorijsko iskustvo sa ratom je da možete samo izgubiti. Što ste bliže ratnoj zoni, to je veća cena koju plaćate - naveo je Orban.

O bombardovanju Jugoslavije

Govoreći o 25. godišnjici NATO bombardovanja Jugoslavije, premijer je podsetio da se Mađarska tek 1999. godine pridružila Alijansi i da je morala da obezbedi svoje aerodrome za savezničke avione.

Orban je u isto vreme dobio garanciju da će Mađarska ostati po strani od sukoba na Balkanu. Prema njegovim rečima, zahvaljujući tome je bilo moguće da se izbegne„rat sa Srbijom i višegodišnje narušavanje odnosa dve zemlje“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Filipini, SAD i Francuska u Zapadnom filipinskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao