URSULA MOLI SI ĐINPINGA: Fon der Lajenova bi da Kina reši rat u Ukrajini

Милица Шкорић
Milica Škorić

06. 05. 2024. u 14:08

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da Evropska unija računa na to da će Kina izvršiti pritisak na Rusiju da se povuče iz sukoba sa Ukrajinom.

УРСУЛА МОЛИ СИ ЂИНПИНГА: Фон дер Лајенова би да Кина реши рат у Украјини

FOTO: Tanjug/AP

- Računamo na to da će Kina iskoristiti sav svoj uticaj na Rusiju da okonča ruski agresivni rat protiv Ukrajine - rekla je fon der Lajen posle susreta sa predsednikom Kine Si Đingpingom i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati, preneo je Rojters.

Kako je rekla, kineski predsednik je igrao važnu ulogu u "deeskalaciji neodgovornih nuklearnih pretnji Rusije", dodavši da je uverena da će Si Đinping "nastaviti to da čini u kontekstu tekućih nuklearnih pretnji Rusije".

Fon der Lajen je kazala da bi Kina mogla da ograniči "neodgovorno širenje" iranskih raketa i dronova i ponovila pozive na prekid vatre u sukobu između Izraela i Hamasa.

- Verujemo da Kina može da igra važnu ulogu u ograničavanju neodgovornog širenja iranskih balističkih projektila i dronova - rekla je ona novinarima posle susreta sa Sijem.

Fon der Lajen je naglasila da EU ne može da apsorbuje prekomernu proizvodnju kineske industrijske robe koja preplavljuje njeno tržište.

Ona je dodala da je pozvala Sija da preduzme korake za rešavanje pitanja prevelikih kapaciteta.

- Kina koja igra pošteno je dobra za sve nas - istakla je Fon der Lajen.

Fon der Lajen se susrela sa predsednikom Kine Si Đingpingom i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati.

Novo poglavlje u odnosima s Poljskom 

Komisija Evropske unije više ne veruje da postoji rizik za vladavinu prava u Poljskoj, saopštila je Fon der Lajen.

Ona je istakla da će EU zbog toga okončati postupke protiv te zemlje vezane za vladavinu prava, pokrenute pre više od šest godina, preneo je Rojters.

- Danas se obeležava otvaranje novog poglavlja za Poljsku - napisala je Fon der Lajen na platformi X (Tviter).

Postupci su pokrenuti kada je desničarska partija Pravi i pravda (Pis) vladala u Poljskoj.

Sa druge strane, britanska agencija piše kako je Varšava zauzela proevropski kurs nakon što je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima pobedio aktuelni premijer Donald Tusk.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA - Filipini, SAD i Francuska u Zapadnom filipinskom moru

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije