"SARADNJA SA KINOM DUBOKO UTIČE NA EVROPU" Sijarto: Veliki ekonomski rast je na Istoku, a ne na Zapadu

Tanjug

07. 05. 2024. u 13:37

MINISTAR spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto ocenio je danas da na ekonomski učinak evropskih zemalja u velikoj meri utiče njihova saradnja sa Kinom, pri čemu su, kako je naveo, istočne investicije i trgovina izuzetno značajni sa stanovišta konkurentnosti i rasta.

САРАДЊА СА КИНОМ ДУБОКО УТИЧЕ НА ЕВРОПУ Сијарто: Велики економски раст је на Истоку, а не на Западу

FOTO: AP/Tanjug

- Civilizovana saradnja Istoka i Zapada sve je važnija jer se trenutno odvija galopirajući ekonomski rast na Istoku, a ne na Zapadu. Kineske investicije i bilateralna trgovina imaju veliki uticaj na evropske ekonomije - rekao je Sijarto u Taškentu, gde učestvuje na sastanku 9. međuvladinog Komiteta mađarsko-uzbekistanske ekonomske saradnje, prenosi agencija MTI.

Sijarto je istakao da su zemlje koje najefikasnije i najbrže razvijaju saradnju sa Istokom koje su u stanju da sačuvaju svoja dostignuća i brzo se razvijaju.

On je naglasio da se u sadašnjoj eri ratova i kriza razvijaju trendovi formiranja blokova u svetu.

- Ovo je protiv naših nacionalnih interesa. Naš cilj je da predstojeći period bude posvećen povezivanju, a ne formiranju blokova - dodao je on.

Pored toga, Evropska unija je napravila greške u odlukama koje je donela kao odgovor na rat, a sankcije i embargo na energente naneli su štetu evropskoj ekonomiji.

- U ovoj kritičnoj situaciji raste značaj povezivanja i civilizovane saradnje Istok-Zapad. Veliki ekonomski rast je na Istoku, a ne na Zapadu, trgovina sa Kinom određuje učinak evropskih ekonomija - istakao je mađarski ministar.

Napomenuo je da Mađarska sa Centralnom Azijom razvija saradnju već 14 godina.

- Rano smo prepoznali značaj Centralne Azije u trenutku kad je to izazvalo ozbiljne kritike, ali se sada pokazuje da smo u pravu - rekao je on.

BONUS VIDEO: SI ĐINPING U PARIZU: Pogledajte kako je Makron dočekao kineskog predsednika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku