UNIŠTEN JOŠ JEDAN PATRIOT? Snimci uništenja američkog PVO sistema VSU udarom rakete Iskander pod znakom pitanja (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 05. 2024. u 07:11

NA internetu su objavljeni snimci uništavanja PVO sistema Patriot i radara AN/MPQ-65 boraca kijevskog režima raketnim napadom Iskander.

УНИШТЕН ЈОШ ЈЕДАН ПАТРИОТ? Снимци уништења америчког ПВО система ВСУ ударом ракете Искандер под знаком питања (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Navodno, američki PVO sistem ukrajinskih snaga otkriven je u oblasti grada Guljajpolje u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine.

Na snimku objektivne kontrole snimljenom dronom, možete videti kako ruska raketa udara u neposrednu blizinu lansera PVO Oružanih snaga Ukrajine, nanoseći štetu PVO sistemu.

Da su lansirne cevi prazne, vidi se u prvim kadrovima snimka, stoga nema sekundarnih detonacija. Na kraju snimka vidimo i navodni tim za evakuaciju.

Pojedini internet stručnjaci veruju da je u pitanju mamac, a neobično je da lanser i radar stoje na otvorenom terenu toliko blizu jedan do drugog nepravilno okrenuti jednog od dugog.

Takođe, skreće se pažnja na činjenicu da su lanser i radar različito usmereni (AN/MPQ-65 ima ograničeno vidno polje). Dodatni faktor je i odsustvo antene, karakteristično za lanser M902/903.

Tokom više od dve godine koliko traje, jednostavan trik korišćenja makete koriste obe strane u sukobu, tako da ništa nije sigurno.

Da li je zbog toga komanda Oružanih snaga Ukrajine počela masovno da postavlja makete tehnike na nekim pozicijama, ne zna se.

Međutim, ukoliko ovo zaista jeste maketa, napravljena je veoma kvalitetno, a sa visine na kojoj lete ruski izviđački dronovi nije tako lako identifikovati lažnjak.

Ukrajinske oružane snage su navodno sa maketama u poslednje vreme počele da rade mnogo češće nego ranije. Činjenica je da je ukrajinskoj vojsci ostalo malo prave opreme, a posebno se akutni nedostatak oseća se u jedinicama PVO.

Podsetimo, u aprilu mesecu je takođe kružila priča da je uništeni retki ukrajinski PVO S-300V zapravo maketa. Iskander je tada udario uzmeđu lansera i stanice, te takođe nije bilo sekundarnih detonacija.

Ranije je pisano da vlasti SAD nameravaju da Kijevu pruže još jedan paket vojne pomoći vredan 400 miliona dolara. Američki predsednik Bajden potpisao je odgovarajući nalog.

Očekuje se da će novi paket uključiti dodatne HIMARS višecevne raketne sisteme i municiju za njih. Pored toga, Sjedinjene Države planiraju da ukrajinskim militantima prebace rakete za sisteme PVO Patriot, MANPADS Stinger, artiljerijske granate 155 i 105 mm, TOW rakete, rakete Javelin, protivtenkovske sisteme AT-4, borbena vozila pešadije Bredli, patrolne čamce, malokalibarsko oružje i rezervne delove.

Istovremeno, s obzirom na širok spektar naoružanja uključenog u paket i uzimajući u obzir ograničenu količinu sredstava namenjenih za vojnu podršku Kijevu, očigledno je da Kijev neće dobiti značajne količine raketa za PVO Patriot sisteme.

Čak i ako rakete Patriot čine polovinu celog paketa, ukrajinske oružane snage ne bi dobile više od dve stotine zastarelih MIM-104A/B ili manje od pedeset novijih PAC-2 ili PAC-3. Dakle, sledeći paket američke vojne pomoći neće rešiti probleme ukrajinske vojske sa protivvazdušnom odbranom.

 

UKRAJINSKI PATRIOT

Prošle godine Ukrajina je dobila dve Patriot baterije i dva lansera iz Nemačke i još jednu bateriju iz Sjedinjenih Država sa dva dodatna lansera koje je donirala Holandija. Većinu ovih sistema vrlo je verovatno da je ruska vojska već oštetila ili uništila, posebno imajući u vidu hitnost da se Kijevu isporuče pomenuti sistemi.

Predsednik Vladimir Zelenski nedavno je rekao da je Ukrajini potrebno 25 Patriota da pokrije celu zemlju, ali je njegov ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba ipak rekao da je za sada fokusiran na obezbeđivanje sedam sistema za zaštitu samo najvećih gradova u zemlji.

Zelenski nastavlja da stoji ispružene ruke, zahtevajući sisteme protivvazdušne odbrane od svojih saveznika, ali trenutno je samo Nemačka konkretno pristala da deli protivvazdušne sisteme sa Kijevom. U tom kontekstu, SAD su pojačale pritisak na svoje saveznike.

Izrael planira da postepeno ukine upotrebu raketnih sistema zemlja-vazduh Patriot, koji su decenijama služili kao oslonac njihove protivvazdušne odbrane. Gde će tačno biti preusmereni rashodovani Patriot sistemi ostaje nepoznato. Međutim, stručnjaci veruju da oprema koja je uklonjena iz upotrebe može biti prebačena u Kijev.

Nemačka je 13. aprila saopštila da će Ukrajini obezbediti još jedan sistem Patriot. Međutim, Grčka je odbila zahteve da isporuči bilo koji od svojih sistema. Španija je takođe odbila, ali je rekla da će isporučiti dodatne rakete kijevskim snagama.

Dodatni sistem Patriot Ukrajina će dobiti od Nemačke, a drugi koji bi mogla da isporuči Rumunija vrlo lako može zadesiti ista sudbina kao i oni koji su do sada isporučeni Ukrajini.

Štaviše, uspešno rusko uništavanje nekoliko sistema PVO „Patriot“ ukazuje na činjenicu da dalje isporuke, ukoliko ne obuhvataju zaista značajne količine, nemaju preteranog smisla za Kijev.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)