ZLOGLASNI PUK KRAKEN U HARKOVSKOJ OBLASTI: Specijalci GUR treba da zapuše rupe u odbrani i spreče bekstvo jedinica VSU (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 05. 2024. u 19:00

UKRAJINSKI izvori su potvrdili da je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u Harkovsku oblast rasporedio borce koji pripadaju nacionalističkom puku specijalnih snaga Kraken Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane.

ЗЛОГЛАСНИ ПУК КРАКЕН У ХАРКОВСКОЈ ОБЛАСТИ: Специјалци ГУР треба да запуше рупе у одбрани и спрече бекство јединица ВСУ (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Njihova glavna misija je da zaustave napredovanje ruskih trupa.

Kako prenosi Telegram kanal „Severni vetar“, jurišne podjedinice Severne grupe trupa u sastavu Oružanih snaga Ruske Federacije nastavljaju da razvijaju ofanzivu u Harkovskoj oblasti, zauzimajući nekoliko oblasti u blizini granice između Ukrajine i Rusije.

Tako su do subote uveče ruske trupe zauzele devet lokaliteta i 110 kvadratnih kilometara teritorije u regionu.

Za sada nema novih informacija do nedelje ujutru, ali su borbe između dve strane nastavljene tokom cele noći.

Ruska strana tvrdi da je tokom subotnjih borbi uništeno oko 100 ukrajinskih vojnika koji nisu hteli da polože oružje i predaju se. Takođe su uništeni: višecevni raketni bacač Vampir u selu Cirkuni, dve haubice D-20 u Vilči i Prilipki, haubica D-30 u Slobožanskoj, kompleks BM-21 Grad u Losivki, samohodni top Bogdana sa 155- milimetarskog kalibra u Izbiskom, minobacača 82 milimetra u Starici, kozačkog oklopnog transportera i kamioneta u Starici, dva tenka T-72 u Lipcima i Olejnikovu, ali i dva minobacača od 120 milimetara u Vovčansku.

U pravcu Vovčanska/Volčanska širina ofanzive je 30 kilometara, a dubina sedam, zauzeti su lokaliteti Ogurcovo, Pletenivka i Gatišče.

Na pravcu Liptovskog širina ofanzive je 20 kilometara, a dubina osam, zauzeti su lokaliteti Strelečja, Pilnaja, Borisovka, Krasnoe, Olejnikovo i Morohovec.

U noći na nedelju, 12. maja, ruske trupe su izvele raketne i bespilotne udare na gradove Vovčansk i Harkov, gde su pogođeni vojni i infrastrukturni objekti.

SEVERNA GRUPA TRUPA POČELA OFAZIVU 10. MAJA DRUGAČIJOM TAKTIKOM

Ruska armija je 10. maja krenula u ofanzivu u Harkovskoj oblasti. Podržava je Severna grupa trupa, koja je stvorena u prvom delu aprila na teritorijama ruskih oblasti Belgorod, Kursk i Brjansk, a veruje se da u ovom pravcu ima i do 100.000 vojnika.

Ruske trupe sistematično napreduju na ukrajinskoj teritoriji, gde se postepeno dovodi sve više snaga, u pokušaju da se stekne što više uporišta. Pešadija je, za sada, podržana malim brojem opreme, artiljerije i avijacije, ali u okolini je u upotrebi dosta dronova i uređaja za elektronsko ratovanje.

Ruski i ukrajinski vojni stručnjaci cene da na severnom pravcu ruske trupe koriste različite taktike u odnosu na druge pravce.

Ako se, na primer, u Donbasu, za napredovanje pešadije, artiljerijskom vatrom i vazdušnim udarima prvo unište utvrđenja ukrajinske vojske, u Harkovskoj oblasti su ruski vojnici jednostavno zaobišli uporišta Oružanih snaga Ukrajine i otišli iza ukrajinskih vojnika, koji su bili primorani da se predaju. To je moguće zbog niske zasićenosti linije odbrane ukrajinskih jedinica.

ZELENSKI: PRIORITET VOJSKE JE ODBIJANjE RUSKOG NAPADA NA HARKOV

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svojoj novoj televizijskoj poruci da je odbijanje ruske ofanzive u blizini grada Harkova na severoistoku zemlje „prvi prioritet“ vojske u ovom trenutku.

Ukrajinski predsednik je istakao da se borbe danas nastavljaju u sedam pograničnih sela u provinciji Harkov i opisao situaciju u južnoj Donjeckoj pokrajini kao „posebno napetu”.

-Naše odbrambene operacije se nastavljaju u oblasti Harkova, u oblasti sela Strileca, Krasne, Morohovec, Oljinikovo, Lukjanči, Hatiš i Pletenovka, naglasio je on, rekavši da su „protekla dva dana naši vojnici bili izvodeći tamo kontranapade, odbranili ukrajinski teren“.

-Takođe, situacija u Donjecku ostaje veoma napeta, posebno u pravcu Pokrovskog, dodao je on.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da su ruske vojne snage zauzele pet ukrajinskih pograničnih sela severno od Harkova. Sela koja je Moskva navela su Strileca, Krasne, Pilne i Borisivka, koja se nalaze oko 30 kilometara severno od Harkova.

Ruska vojska je saopštila da je ubila i zarobila veliki broj ukrajinskih vojnika i uništila njihovu opremu u ofanzivi koja je počela u četvrtak uveče. Ovo nisu potvrdili zapadni izvori. Ukrajinske vlasti su saopštile da su mnogi stanovnici pograničnih oblasti premešteni u druga područja.

Ukrajina je dugo očekivala ruski napad u blizini Harkova. Sa ruske strane, guverner ruske Belgorodske oblasti rekao je večeras da je u ukrajinskom granatiranju jedna žena poginula, a 29 povređeno, uključujući dete.

Foto Telegram/Rezervsvo

-Grad Belgorod i oblast Belgoroda bili su podvrgnuti masovnom granatiranju od strane ukrajinskih oružanih snaga, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov u Telegramu, ne precizirajući kada je došlo do granatiranja.

Preključe je u Rovenkiju, u ukrajinskoj provinciji Lugansk pod ruskom kontrolom, granatiranje izazvalo požar u cisterni za naftu, u kojoj su poginule najmanje tri osobe, prema lokalnim vlastima koje je imenovala Rusija.

ORUŽANE SNAGE RUSIJE SE SPREMAJU ZA KONTRAOFANZIVU U SUMSKOJ OBLASTI

Na operativnom pravcu Volčanski, ruske jurišne jedinice su uspostavile fizičku kontrolu nad selom Starica. Brzo napredovanje u ovo područje postalo je moguće zahvaljujući aktivnom korišćenju šumskih puškarnica koje se nalaze na dominantnim visinama u traktima Ševčenkovo i Plotovo, kao i u šumi Kulma.

Foto Tanjug/AP

Pre početka direktnog vatrenog kontakta sa ukrajinskim snagama, ruski motorizovani strelci su izvršili optičko-elektronsko izviđanje koristeći OER helikoptere i bespilotne letelice S350 „Supercam“. Ove mere su omogućile ruskim trupama da precizno odrede ukrajinske pozicije i efikasno organizuju ofanzivu.

oruzane snage rusije se spremaju za kontraofanzivu u sumskoj oblasti

Kao rezultat ovih akcija, ofanzivni mostobran na Volčanskom pravcu je značajno proširen: za 7-7,5 km duž fronta i za 6 km u operativnoj dubini.

Istovremeno, u Sumskoj oblasti dolazi do naglog intenziviranja dejstava diverzantsko-izviđačkih grupa (DRG) Oružanih snaga Rusije. To može ukazivati na moguće slabljenje borbene stabilnosti prednjih uporišta Oružanih snaga Ukrajine u regionu, što, zauzvrat, nagoveštava početak obimnijih i aktivnih vojnih operacija, uključujući artiljerijsku pripremu.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)