"SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA!" Putin traži hitan sastanak članica Saveta bezbednosti

Novosti online

14. 08. 2020. u 16:54

DISKUSIJE o iranskom pitanju u Savetu bezbednosti UN postaju sve napetije, situacija se zaoštrava, iznose se neutemeljene optužbe na račun Irana, navodi se u saopštenju predsednika Rusije Vladimir Putina, koji predlaže da se što pre održi onlajn sastanak lidera država, stalnih članica SB UN, s učešćem lidera Nemačke i Irana.

СИТУАЦИЈА СЕ ЗАОШТРАВА! Путин тражи хитан састанак чланица Савета безбедности

Foto Ap

- Izrađuju se nacrti rezolucija, koji su usmereni na poništavanje prethodnih odluka Saveta bezbednosti, koje su jednoglasno donete - dodao je Putin.

U saopštenju se navodi da Rusija predlaže da se što pre održi onlajn sastanak lidera država, stalnih članica SB UN i lidera Nemačke i Irana.

- Cilj je određivanje koraka koji će omogućiti da se izbegne konfrontacija, zaoštravanje situacije u SB UN. Važno je da se pruži kolektivna podrška daljoj nesmetanoj realizaciji rezolucije SB UN 2231, koja predstavlja međunarodnu pravnu osnovu za realizaciju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana - navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, Rusija u potpunosti ostaje privržena Sveobuhvatnom akcionom planu za iranski nuklearni program, „čije je sklapanje 2015. godine bilo veliko političko-diplomatsko dostignuće, koje je omogućilo da se izbegne pretnja oružanog sukoba i ojačalo režim neširenja nuklearnog naoružanja“.

Iran i „šestorka“ međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska, Nemačka) postigli su 14. jula 2015. godine istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa.

Nakon višemesečnih pregovora usvojen je Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, čijim je ispunjavanjem Iran postigao ukidanje ekonomskih i finansijskih sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, SAD i Evropske unije.

Sporazumom je, između ostalog, predviđeno i da će embargo na oružje biti ukinut u roku od pet godina, a isporuka oružja biti moguća i pre, ali samo uz dozvolu Saveta bezbednosti UN.

Sporazum u svom prvobitnom obliku nije trajao ni tri godine: Sjedinjene Američke Države najavile su u maju 2018. jednostrano povlačenje iz njega i vraćanje strogih sankcija Teheranu. Ipak, pošto su se samo Sjedinjene Američke Države formalno povukle iz sporazuma, ostali učesnici moraju se pridržavati uslova o ukidanju embarga na oružje

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu