KRVAVI SUKOB U NAGORNO-KARABAHU: Dok Tuska ne promeni stav nema mira u Nagorno-Karabahu (FOTO)

Novosti onlajn

13. 10. 2020. u 10:13 >> 20:09

BOBRE na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

КРВАВИ СУКОБ У НАГОРНО-КАРАБАХУ: Док Туска не промени став нема мира у Нагорно-Карабаху (ФОТО)

Foto AP

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su od jutros obnovljeni „raketno-artiljerijski napadi“ sa suprotne strane na liniji kontakta dveju snaga u Karabahu, dok azerbejdžanska strana tvrdi da su jermenske snage granatirale četiri okruga u Azerbejdžanu.

- Noćas je na kontakt liniji Arcah-Azerbejdžan situacija bila relativno stabilna napeta. Ujutro je neprijatelj nastavio sa dejstvima, praćenim aktivnom raketnom i artiljerijskom paljbom u južnom, severnom, severoistočnom i istočnom pravcu kontakt linije. Neprijatelj je posebno aktivan u severoistočnom delu - napisala je portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan na Fejsbuku, pozivajući se na podatke Armije odbrane Karabaha.

Prema njenim rečima, Armija odbrane preduzima srazmerne mere za suzbijanje neprijateljske vatre i narušavanje njegovih planova i kontroliše operativno-taktičku situaciju na prvoj liniji fronta.

Sa druge strane, Azerbejdžan je saopštio da je Jermenija granatirala četiri područja u blizini Nagorno-Karabaha.  

- Jermenske oružane snage, grubo kršeći režim humanitarnog primirja, granatiraju teritorije Geranbojskog, Terterskog i Agdamskog rejona - navodi se u saopštenju pres službe Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Ministarstvo je dodatno saopštilo i da jermenske snage granatiraju Agdžabedinski rejon.

20:02 Pašinjan: Dok Turska ne promeni stav, Azerbejdžan neće obustaviti vojnu akciju

Premijer Jeremnije Nikol Pašinjan je izjavio da veruje da bi jedino promena stava Turske o Nagorno-Karabahu mogla da podstakne Azerbejdžan da obustavi vojnu akciju u regionu.

U intervjuu za Rojters, Pašinjan nije dao nikakve naznake da je primetio da Ankara menja svoj stav.

Jermenski premijer je optužio Tursku da sabotira prekid vatre i da pokušava da prokrči sebi put ka regionu Južnog Kavkaza.

- Ubeđen sam da sve dok stav Turske ostane nepromenjen, Azerbejdžan neće prestati da se bori - istakao je Pašinjan.

Više o tome čitajte u vesti OVDE.


12:25 Rusija zabrinuta zbog prebacivanja militanata sa Bliskog istoka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da posebnu zabrinutost izazivaju informacije o prebacivanju pripadnika terorističkih grupa sa Bliskog istoka na područje sukoba u Nagorno-Karabahu.

- Ovu zabrinutost ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izneo je ministru odbrane Turske Hulusiju Akaru tokom jučerašnjih telefonskih razgovora - dodaje se u saopštenju Ministarstva.

12:19 Karabah optužio Baku za narušavanje primirja

Portparol predsednika Nagorno-Karabaha Vagram Pogosjan optužio je Baku za grubo kršenje primirja.

- Azerbejdžan nastavlja da grubo krši humanitarni prekid vatre i od ranog jutra ponovo je počeo velike vojne operacije duž cele kontakt linije. Iz artiljerijskog oruđa pucaju i na mirna naselja - napisao je Pogosjan na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, u aktivnim vojnim dejstvima zajedno sa jedinicama azerbejdžanske vojske učestvuje i nekoliko hiljada terorista-plaćenika.

- Armija odbrane (Karabaha) vodi teške bitke, suzbijajući agresivna dejstva neprijatelja. Moraju se uložiti svi napori da se neprijatelju nanesu veliki gubici i pobedi u ovom patriotskom ratu - istakao je Pogosjan.


11:14 Baku: Od početka sukoba poginulo 42 civila

Od početka sukoba u Nagorno-Karabahu, 27. septembra, poginulo je 42 Azerbejdžanaca civila, a ranjeno je 206, saopštilo je Glavno tužilaštvo u Bakuu.

Kako se navodi, u istom periodu uništeno je 1.479 kuća.

09:29 Jerevan: Od početka sukoba uništili smo 521 protivničko oklopno vozilo, 173 drona...

Iz Jerevana je saopšteno da su jermenske snage od početka sukoba u Nagorno-Karabahu, 27. septembra, uništile 521 oklopno vozilo azerbejdžanske vojske, kao i 173 bespilotne letelice, 16 helikoptera i 18 aviona, prenosi Sputnjik.

Kako je saopštio Jedinstveni jermenski informativni centar, među azerbejdžanskim vojnicima ima 5.139 poginulih.

Samo u poslednja 24 sata oboreno je pet azerbejdžanskih dronova i sedam oklopnih vozila. Na protivničkoj strani ima 220 poginulih, navodi Centar.

09:00 Baku: Zaustavili smo napade jermenskih oružanih snaga na kontakt liniji

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana izjavilo je da je preseklo napade Oružanih snaga Jermenije u nekoliko pravaca na kontakt liniji.

- Jedinice Oružanih snaga Jermenije, koje se ne pridržavaju humanitarnog primirja, vršeći pregrupisavanje i premeštanje snaga, pokušale su da u malim grupama napadnu položaje azerbejdžanske vojske u nekim pravcima fronta - saopštila je pres-služba Ministarstva.

Kako se navodi u saopštenju, u noći između 12. i 13. oktobra opšta situacija na liniji fronta u pravcima Agdera-Agdam i Fizuli-Gadrut ostala je napeta.

Ministarstvo je istaklo da su azerbejdžanske snage uništile tri sistema BM-21 „Grad“, jedan protivvazdušni sistem „Tor M2KM“, jedan sistem ZSU-23-4 „Šilka“, dva oklopna vozila BMP-2, tri topa 2A36 „Giacint V“, jedan protivavionski top KS-19, jednu haubicu D-20, tri bespilotne letelice, kao i nekoliko vozila.

Takođe se dodaje da je jermenska strana ima i gubitaka u ljudstvu.

08:48 Demanti Jermenije: Nismo granatirali azerebejdžanske teritorije, poštujemo primirje

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan demantovala je izjave Bakua da su jermenske snage granatirale azerbejdžanske teritorije.

- U potpunosti negiramo optužbe Ministarstva odbrane Azerbejdžana na račun Jermenije za granatiranje u pravcu rejona Terter. Ovom lažnom informacijom azerbejdžanska strana priprema teren za agresivne akcije protiv mirnih naselja - napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, izjava o granatiranju azerbejdžanskog rejona Agdžabedin takođe je netačna.

- Jermenska strana poštuje humanitarni režim prekida vatre i preseca ofanzivna dejstva Azerbejdžana, koji krši ovaj režim - istakla je portparolka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave