NIŠTA OD PRIMIRJA: Ofanziva azerbejdžanske vojske nastavljena, jermenske snage uništavaju Azerima tenkove!

srna

18. 10. 2020. u 09:13 >> 23:33

NOVO humanitarno primirje između Jermenije i Azerbejdžna stupilo je na snagu u ponoć.

НИШТА ОД ПРИМИРЈА: Офанзива азербејџанске војске настављена, јерменске снаге уништавају Азерима тенкове!

Foto AP

Međutim, ove dve zemlje ponovo se danas međusobno optužuju za kršenje dogovorenog prekida vatre u sukobima oko Nagorno-Karabaha.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je vojska Azerbejdžana dva puta otvarala vatru tokom noći i da je koristila artiljeriju. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je "neprijatelj otvarao vatru nedaleko od grada Džabraila, kao i u okolnim selima koristeći minobacače i artiljeriju". U saopštenju se navodi da je vojska Azerbejdžana preduzela "recipročne mjere odmazde".

Grafika VN

Vojna sila zaraćenih strana pre početka sukoba 27.09.2020.

Zvaničnici u Nagorno-Karabahu rekli su da su snage Azerbejdžana pokrenule napad na njihove vojne položaje i da ima poginulih i ranjenih na obe strane.

Nagorno-Karabah je planinska teritorija koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali je njom upravljaju Jermeni.

23:30 - Sarkisijan: Ako Baku ne bude za dijalog priznaćemo Nagorno-Karabah

Jerevan će priznati nezavisnost Nagorno-Karabaha ako postane jasno da Baku, koji podržava Turska, ne krene putem pregovora, izjavio je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan.

Sarkisjan je objasnio da je svojevremeno Jermenija „obustavila“ proces priznavanja nezavisnosti Karabaha kako ne bi „zakomplikovala“ pregovarački proces o rešavanju situacije.

- To jest, jermensko nepriznavanje nezavisnosti povezano je samo sa činjenicom da jermenska strana želi da to pitanje reši mirnim pregovorima. To je tunel. A ako na kraju ovog tunela postoji svetlost – svetlost konačnog mirnog rešenja problema Nagorno-Karabaha, onda možemo još malo da pričekamo. A ako ne bude svetla, to jest, ako bude jasno da Azerbejdžan, uz podršku Turske, ni na koji način neće krenuti putem pregovora, onda će, naravno, Jermenija priznati nezavisnost Karabaha... Zaista bih voleo da se svetlo na kraju tunela ne ugasi - rekao je Sarkisjan u intervjuu za list „Komersant“.

21:40 - Oboreno devet dronova

Jermenske snage uništile su danas devet dronova, od čega dva na teritoriji Jermenije, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Jermenije.

Takođe jedan FH-98 (kineska kopija- An-2) koji je leteo bez posade pao je na teritoriju Azerbejdžana.

21:02  - Jermeni uništili azerbejdžanski konvoj

U ŽESTOKIM borbama kako navode jermenski izvori uništen je azerbejdžanski konvoj. Video materijal je postavljen na društvene mreže.

Konvoj je uništen artiljerijskom vatrom i dejstvom protivtenkovskog oružja.

18:12 - Uništena četiri azerbejdžanska tenka

Snage Nagorno-Karabaha uništile su četiri azerbejdžanska tenka. Oklopne snage Azerbejdžana izvele su napad sa južnog krila.

Foto: Tanjug/AP

U toj oblasti primećen je i veliki broj bespilotnih letelica i artiljerijskih sitema.

17: 46 - Sirijski psi rata u Nagorno-Karabahu u azerbejdžanskim uniformama (VIDEO)

Portparol Ministarstva odbrane jermenije Šušan Stepanijan objavila je na društvenim mrežama snimak sirijskih plaćenika obučenih u uniforme azerbejdžanskih pograničnih jedinica.

Sudbina ove jedinice plaćenika nije poznata.

17:43 - Jermenski fudbaler poginuo u sukobima u Nagorno-Karabahu

Centarfor jermenskog fudbalskog kluba Lokomotiv Jerevan Erik Sarjan izgubio je život je u sukobima u Nagorno-Karabahu.

Fudbalski klub Lokomotiv Jerevan je na Instragramu saopštio je da je 18-godišnji fudbaler ubijen na liniji kontakta između Azerbejdžana i Nagorno-Karabaha i izrazio saučešće Sarjanovoj porodici i prijateljima, prenosi libanski portal Almasdar njuz.

Jermenska federacija za dizanje tegova je 5. oktobra saopštila da je u sukobima u regionu Nagorno-Karabah život izgubio šampion Tatul Harutjunijan.

16:11 - Erdogan: Rusija, SAD i Francuska naoružavaju Jermeniju

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Rusija, Sjedinjene Američke Države i Francuska isporučuju oružje Jermeniji.

„Jermenija je ponovo prekršila prekid vatre. Minska grupa OEBS-a, koju čine Rusija, Sjedinjene Američke Države i Francuska, pruža Jermeniji sveobuhvatnu podršku oružjem. Oni su na strani Jermenije“, rekao je Erdogan govoreći u provinciji Širnak.  

15:02 - Primirje se ne poštuje, ofanziva Azera se nastavlja

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane objavilo je na društvenim mrežama da je zauzelo stratešku tačku Kudaferin (Khudaferin Bridge).

Jermenske snage su demantovale vest kao lažnu.

11:56 - Jerevan: Baku odbacio predlog o evakuaciji ranjenika iz ratne zone

Ministarstvo inostranih poslova Jermenije saopštilo je da je Baku odbio predlog Jerevana da se dogovore o evakuaciji ranjenih vojnika sa bojnog polja u Karabahu uz posredovanje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

- Nakon postizanja dogovora o uspostavljanju humanitarnog primirja između Jermenije i Azerbejdžana 18. oktobra, preduzet je pokušaj da se uz posredovanje Međunarodnog komiteta postignu sporazumi u cilju evakuacije ranjenih vojnika tokom noći sa bojnog polja. Međutim, zvanični Baku je taj korak, načinjen u skladu sa duhom i slovom sporazuma od 17. oktobra i moskovskih sporazuma od 10. oktobra, odbacio kategorički - navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Jerevan smatra da to što se dogodilo svedoči o činjenici da se rukovodstvo Azerbejdžana, koje je postalo „instrument turske ekspanzije u regionu, brine samo o očuvanju sopstvene vlasti i perspektivama odgovornosti pred sopstvenim narodom za raspirivanje rata i mnogobrojnih gubitaka“.

10:17 UGAO KARABAHA: Baku i dalje pokušava da probije odbranu

U nekim delovima linije razdvajanja u Karabahu se poštuje režim humanitarnog prekida vatre, ali postoje delovi gde Azerbejdžan pokušava da probije odbranu, izjavio je savetnik predsednika nepriznate republike Nagorno-Karabah David Babajan.

- Sve ove akcije se suzbijaju. Mislim da će neprijatelj nastaviti sa aktivnim delovanjem u nekim oblastima - rekao je Babajan tokom brifinga.

Prema njegovim rečima, glavni cilj azerbejdžanske vojske je veštačko jezero na reci Araks, na granici sa Iranom, koji uglavnom koristi iranska strana.

- Neprijatelj pokušava da onesposobi ili zauzme ovo strateški važno čvorište, kako bi stekao poluge uticaja nad Iranom - rekao je Babajan.

Savetnik predsednika naglasio je da je režim prekida vatre vremenski neograničen, uprkos tvrdnjama pojedinih predstavnika azerbejdžanske strane.

- Ako govore o nekoliko dana, znači da nameravaju da pribegnu novim akcijama. Ali ovo primirje je vremenski neograničeno - dodao je on.

09:26  MINISTARSTVO ODBRANE AZERBEJDžANA: JERMENIJA GRANATIRALA POZICIJE AZERBEJDžANSKE VOJSKE NA LINIJI RAZDVAJANjA

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo je vojsku Jermenije za grubo kršenje režima prekida vatre, granatirajući pozicije azerbejdžanske vojske na liniji razdvajanja u Karabahu.

- Protivnik je tokom noći gađao iz minobacača i artiljerije okolinu Džebraila i oslobođena sela na reci Araz. Niko od vojnika nije nastradao. Naše jedinice su adekvatno reagovale - saopštila je pres-služba vojnog resora.

U međuvremenu, dopisnik Sputnjika iz prestonice Karabaha javlja da je noć u Stepanekertu protekla mirno.

Foto: EPA

09:13 JERMENIJA: AZERBEJDžANSKA VOJSKA KRENULA U OFANZIVU U KARABAHU

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila je da je Azerbejdžan jutros krenuo u ofanzivu u Karabahu, dok Baku optužuje Jerevan da artiljerijski napad na azerbejdžanske pozicije na liniji razdvajanja.

- Bez obzira na objavu novog humanitarnog prekida vatre, vojska Azerbejdžana je još jednom grubo prekršila primirje. Do 07.20 protivnik je, koristeći artiljerijsku vatru, krenuo u ofanzivu u južnom delu fronta kako bi zauzeo dobre pozicije. Obe strane imaju gubitke - napisala je Stepenjanova na fejsbuku.

Kako su naveli iz pres-službe jermenske vojske, Azerbejdžan je tokom noći izgubio četiri tenka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon