KO ĆE ČUVATI JERMENSKE CRKVE? Potpisano primirje u Karabahu tek treba da zaživi na terenu, Alijev želi zajedničke tursko-ruske trupe

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

11. 11. 2020. u 18:06

KOJE će sve funkcije imati ruski mirotvorci u Nagornom Karabahu, tek treba da se definiše, a jedno od gorućih pitanja jeste - ko će čuvati jermenske kulturne i religiozne objekte?

КО ЋЕ ЧУВАТИ ЈЕРМЕНСКЕ ЦРКВЕ? Потписано примирје у Карабаху тек треба да заживи на терену, Алијев жели заједничке турско-руске трупе

Ruske trupe kreću na zadatak / Foto Tanjug-AP

U sredu je Putinov pres-sekretar Dmitrij Peskov rekao da zasad ne zna hoće li ruski mirotvorci dobiti obavezu da štite crkve i druge objekte u zoni razgraničenja.

Jermeni će sigurno biti zainteresovani da Rusi kao pravoslavci štite jermenske hramove u zoni razgraničenja, dok predsednik Azerbejdžana Iljham Alijev stalno ističe da njegovu zemlju krasi verska tolerantnost pa se očekuje da će o tome biti brzo postignut dogovor.

Bila je nedoumica i oko učešća Turaka u mirotvoračkoj operaciji u Karabahu. U Moskvi kao i u Jerevanu smatraju da nije logično da Turska kao učesnica konflikta, jer je učestvovala u ratu zajedno sa azerbejdžanskom vojskom, ima svoje mirotvorce na liniji razgraničenja. Međutim, predsednik Alijev želi da tu mirotvoračku misiju zajednički obavljaju Rusija i Turska.

Rukovodstvu Turske je važno iz političko-marketinških razloga da njeni vojnici budu u mirotvoračkoj misiji kako bi svom narodu dokazali kako se reč Erdogana sluša i na međunarodnoj sceni. Osim toga Erdoganu bi bio to argument za odbranu od onih svetskih lidera koji ga optužuju da je slao plaćenike iz Sirije da ratuju protiv Jermena.

Posle razgovora Erdogana sa Putinom u Ankari su u sredu objavili da će Turska zajedno sa Rusijom nadzirati poštovanje obustave vatre preko zajedničkog centra koji će biti formiran u jednom od azerbejdžanskih rejona na teritoriji oslobođenoj od Jermenije. Iz tog saopštenja se vidi da turski vojnici neće zajedno sa ruskim patrolirati na liniji razgraničenja.

Protesti u Jermeniji / Foto Tanjug-AP

Zbog nemira u Jerevanu, gde opozicija organizuje proteste protiv sporazuma a vlast hapsi demonstrante, jedan broj eksperata prognozira da postoji realna opasnost da se ne poštuje dogovoreno. U Moskvi mnogi analitičari smatraju da su jermenskom premijeru Nikolu Pašinjanu odbrojani dani. Policija u Jerevanu je u sredu uhapsila lidera najveće opozicione partije "Procvat Jermenije", biznismena Gagika Carakunjana koji je organizovao miting protiv premijera Pašinjana. Opozicioneri traže da se poništi dogovor kojim veliki deo teritorije Nagornog Karabaha prelazi pod kontrolu i u sastav Azerbejdžana.

MIROTVORAČKA BRIGADA

RUSKI mirotvorci koji su stigli u Karabah su specijalna jedinica koja ulazi u sastav međunarodnih mirotvornih snaga OUN. Nju čine samo profesionalni vojnici. Do sada su obavljali slične zadatke u Osetiji, Pridnjestrovlju i Abhaziji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?