UNIŠTENA PRAVOSLAVNA SVETINJA: Karabaški grad skoro potpuno razoren (FOTO/VIDEO)

Novosti online

22. 11. 2020. u 10:24

OKO 80 odsto zgrada u gradu Martuni u nepriznatom Nagorno-Karabahu oštećeno je tokom granatiranja, izjavio je gradonačelnik grada Edik Avanesjan.

УНИШТЕНА ПРАВОСЛАВНА СВЕТИЊА: Карабашки град скоро потпуно разорен (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tviter

- Grad je mnogo stradao, imna mnogo razaranja, uništeno je oko 70-80 odsto grada. Oštećeni su vrtići, kuće i škole - precizirao je Avanesjan.

Dodao je da je još osam naselja u Martuninskom rejonu uništeno u granatiranju.

- U grad se već vratilo oko hiljadu (stanovnika), a pre rata bilo ih je 6.200. U vreme aktivne faze rata u gradu je ostalo oko 400 ljudi - rekao je gradonačelnik Martunija.

U gradu je uništena i ruska pravoslavna crkva.

​Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku