"MUTANT" NAPADA DECU: Zabrinutost britanskih stručnjaka zbog novog toka epidemije

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

23. 12. 2020. u 22:23

MUTIRANI soj virusa korona, čija je zaraznost za 70 veća od prvobitne varijante, lakše se prenosi na decu! Do ovog zabrinjavajućeg podatka došli su britanski naučnici, u zemlji u kojoj se i pojavila nova vrsta kovida.

МУТАНТ НАПАДА ДЕЦУ: Забринутост британских стручњака због новог тока епидемије

Foto EPA

- Izgleda da nova varijanta više širi infekciju kod dece. Nismo utvrdili vezu, ali to može da se zaključi iz statističkih podataka - poručio je profesor "Imperijal koledža" iz Londona Nil Ferguson.

Deca su do sada uglavnom bila pošteđena, zbog čega su u mnogim zemljama, i pored karantina, škole u poslednje vreme normalno radile. Rad na istraživanjima se nastavlja. Epidemiolog je dodao da je potrebno sakupiti još podataka da bi se ustanovilo kako se ponaša novi soj virusa.

Postavlja se i pitanje hoće li već odobrene vakcine da deluju na mutirani virus. Iz Evropske agencije za lekove su poručili da apriori ništa ne potvrđuje da, za sada jedino odobreno cepivo "Fajzer-Biontek", nije efikasno. U ovoj laboratoriji, kao i u "Moderni", koja je sledeća na redu za dozvolu, užurbano ispituju delotvornost, koristeći uzorke krvi već vakcinisanih osoba prilikom preliminarnih testova. U "Moderni" ističu da će dodatna testiranja izvršiti "tokom sledećih sedmica".

Nova varijanta je izazvala paniku u svetu, a Velika Britanija je praktično izolovana. Posle 48 sati potpune blokade, Franuska, preko koje se odvija daleko najveći promet robe i ljudi s Ostrvom, otvorila je granice od srede u ponoć, da ne bi izazvala humanitarnu katastrofu, ali se prelasci odvijaju strogo kontrolisano.

Ulazak na francusku teritoriju iz Velike Britanije dozvoljen je samo Francuzima i Britancima sa boravkom u ovoj zemlji. Uz to, potreban je i test, a nema slobodnih termina, osim kod privatnika za čak 400 funti.

TENZIJE

U LUCI Dover u sredu je čekalo oko 10.000 kamiona sa robom. Zavarničilo je između nezadovoljnih kamiondžija i britanskih carinika, jer niko nije mogao da se ukrca bez prethodno obavljenog testa. To je usporilo proceduru prelaska, a većini se žuri da isporuče robu pre katoličkog Božića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!