VELIKA OTKRIĆA U POMPEJI: Možemo očekivati i nova iznenađenja (FOTO)
ZAČUĐUJUĆA otkrića u iskopavanjima u gradu Pompeji u Italiji ovih dana ugledala su svetlost dana: očuvan dućan sa tezgom za hranu i ostaci spremljene hrane u šerpama od gline potpuno identifikovanog sadžaja, a ostali preko dve hiljade godina ispod lave koja ih je konzervirala.
Otkopavanja, započeta još u 18. veku, poslednjih godina nisu nikada prestajala, pa i u vreme korona virusa, tako je na svetlost dana izašlo nešto čudesno i predstavlja jednu ogromnu emociju zbog onoga što izlazi na videlo: jedan netaknuti "Termopolium" (tezga gde se prodaju vrući napici) i sa hranom u šerpama iznetim za prodaju stanovništvu.
24. i 25. avgusta 79. godine pre Hristovog rođenja Vezuv je eksplodirao i zatrpao najveći broj stanovnika grada, pronađeno je do sada 16.000 žrtava okamenjenih pod lavom, građevine čudesne lepote i sva struktura koja je bila neophodna jednom modernom rimskom gradu, ali je poslednje otkriće nešto istinski čudesno zbog fenomena očuvanosti.
Prednji deo tezge ukrašen je slikama, freskama i crtežima domaćih životinja gotovo netaknute, ali i hrana na trpezi možda još i topla ostala pod lavom takva da je nije bilo teško identifikvati. U tom dućanu gde se pravila i prodavala hrana iskopan je takođe i skelet jednog psa i ostaci ljudskog kostura, što je donelo novu fotografiju načina života i navika tadašnjeg stanovništva.
Otkrivene su Šerpe od gline sa ostatkom hrane gde je identifikovano meso od jareta do one sa spremljenim puževima, čak i jedna vrsta "paelje" (španskog specijalteta) od ribe i mesa zajedno, potom vino i dokazi na koji se način moglo očuvati u vremenu, jedan veliki pult dekorisan sa slikama tako realističkim: par guski, prelepo oslikani petao i veliki pas sa uzicom.
Tako se otkriva gotovo netaknut "Termopolium", zapravo jedan dućan sa hranom već spremljenom za jelo, tezga gde su se iznosile posude i prodavala hrana, ulična prodaja, ono što se dašnjim jezikom popularno naziva "street food", očigledno veoma omiljena u ovoj rimskoj koloniji. Ostalo je sve gotovo netaknuto više od 2000 godina zahvaljujući tečnoj vreloj lavi koja je sačuvala kako izuzetne boje na slikama tako i hranu pa se sada rekonstruišu iznova način ishrane, ukusi i navike starih Rimljana.
Pompeja tako dobija još jednu rekonstrukciju grada i načina života tadašnjeg stanovništva, hrana u šerpama pokazuje šta je u danu eksplozije Vezuva bilo na meniju: ostaci mesa od govedine, ptica, ribe i puževa u istom tanjiru, a stručnjak iz arheozoologije Kjara Korbino objašnjava da je reč o jednoj vrsti "paelje", koja je očigledno predstavljala omiljeno jelo stanovnika grada.
Reč je o otkriću koje obećava nova iznenađenja "jer je ovo samo početak", izražava radost direktor Arheološkog parka Pompeja Masimo Ozana.
"UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLjA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA" Vučić položio cveće u školi "Vladislav Ribnikar" (FOTO)
PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je cveće u školi "Vladislav Ribnikar" na godišnjicu ubistva devet učenika i radnika obezbeđenja ove škole.
03. 05. 2024. u 07:26
ISPOVEST RODITELjA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)
RODITELjI ubijene devojčice u Ribnikaru, Angeline Aćimović, govorili su za Novosti u podkastu "Mislim da je važno".
03. 05. 2024. u 16:05
POSLE OPTUŽBI DA KRIJE NACIONALNOST I VEROISPOVEST: "Ja sam Srpkinja, krstiću sina u Hramu!" Maja Berović o PRAVOM imenu i poreklu
"JA SAM Srpkinja i ponosim se time!"
01. 05. 2024. u 13:14
Komentari (1)