VELIKA OTKRIĆA U POMPEJI: Možemo očekivati i nova iznenađenja (FOTO)

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

27. 12. 2020. u 13:56

ZAČUĐUJUĆA otkrića u iskopavanjima u gradu Pompeji u Italiji ovih dana ugledala su svetlost dana: očuvan dućan sa tezgom za hranu i ostaci spremljene hrane u šerpama od gline potpuno identifikovanog sadžaja, a ostali preko dve hiljade godina ispod lave koja ih je konzervirala.

ВЕЛИКА ОТКРИЋА У ПОМПЕЈИ: Можемо очекивати и нова изненађења (ФОТО)

Foto: EPA

Otkopavanja, započeta još u 18. veku, poslednjih godina nisu nikada prestajala, pa i u vreme korona virusa, tako je na svetlost dana izašlo nešto čudesno i predstavlja jednu ogromnu emociju zbog onoga što izlazi na videlo: jedan netaknuti "Termopolium" (tezga gde se prodaju vrući napici) i sa hranom u šerpama iznetim za prodaju stanovništvu.

24. i 25. avgusta 79. godine pre Hristovog rođenja Vezuv je eksplodirao i zatrpao najveći broj stanovnika grada, pronađeno je do sada 16.000 žrtava okamenjenih pod lavom, građevine čudesne lepote i sva struktura koja je bila neophodna jednom modernom rimskom gradu, ali je poslednje otkriće nešto istinski čudesno zbog fenomena očuvanosti.

Prednji deo tezge ukrašen je slikama, freskama i crtežima domaćih životinja gotovo netaknute, ali i hrana na trpezi možda još i topla ostala pod lavom takva da je nije bilo teško identifikvati. U tom dućanu gde se pravila i prodavala hrana iskopan je takođe i skelet jednog psa i ostaci ljudskog kostura, što je donelo novu fotografiju načina života i navika tadašnjeg stanovništva.

Otkrivene su Šerpe od gline sa ostatkom hrane gde je identifikovano meso od jareta do one sa spremljenim puževima, čak i jedna vrsta "paelje" (španskog specijalteta) od ribe i mesa zajedno, potom vino i dokazi na koji se način moglo očuvati u vremenu, jedan veliki pult dekorisan sa slikama tako realističkim: par guski, prelepo oslikani petao i veliki pas sa uzicom.

Tako se otkriva gotovo netaknut "Termopolium", zapravo jedan dućan sa hranom već spremljenom za jelo, tezga gde su se iznosile posude i prodavala hrana, ulična prodaja, ono što se dašnjim jezikom popularno naziva "street food", očigledno veoma omiljena u ovoj rimskoj koloniji. Ostalo je sve gotovo netaknuto više od 2000 godina zahvaljujući tečnoj vreloj lavi koja je sačuvala kako izuzetne boje na slikama tako i hranu pa se sada rekonstruišu iznova način ishrane, ukusi i navike starih Rimljana.

Pompeja tako dobija još jednu rekonstrukciju grada i načina života tadašnjeg stanovništva, hrana u šerpama pokazuje šta je u danu eksplozije Vezuva bilo na meniju: ostaci mesa od govedine, ptica, ribe i puževa u istom tanjiru, a stručnjak iz arheozoologije Kjara Korbino objašnjava da je reč o jednoj vrsti "paelje", koja je očigledno predstavljala omiljeno jelo stanovnika grada.

Reč je o otkriću koje obećava nova iznenađenja "jer je ovo samo početak", izražava radost direktor Arheološkog parka Pompeja Masimo Ozana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)