EUROPOL STAO NA PUT MEĐUNARODNOM INTERNET KRIMINALU: Obustavili najopasniji softver na svetu

J.Ž.S.

27. 01. 2021. u 17:36

VLASTI nekoliko zemalja, među kojima su Holandija, Nemačka, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska, preuzele su kontrolu nad najopasnijim zlonamernim softverom na svetu, objavili su Evropska policijska agencija Europol i Evropska kancelarija za pravosudnu saradnju Eurojust.

ЕУРОПОЛ СТАО НА ПУТ МЕЂУНАРОДНОМ ИНТЕРНЕТ КРИМИНАЛУ: Обуставили најопаснији софтвер на свету

Ilustracija / Foto Depositphotos

Oni navode da se radi o EMOTET-u, softveru koji radi na osnovu "botneta", mreže hakovanih računara koja je omogućila slanje zlonamernih elektronskih poruka velikih razmera.

- Snage reda i pravosudne vlasti celog sveta prekinule su ove nedelje delovanje jedne od najvažnijih mreža u ovom veku - izjavili su Europol i Eurojust u zajedničkom saopštenju. - Istražitelji su preuzeli kontrolu nad infrastrukturom te mreže u sklopu koordinisane međunarodne akcije, što je omogućilo njeno uništenje iznutra.

EMOTET je jako opasan jer su ga kibernetički kriminalci mogli angažovati da instalira druge vrste zlonamernih softvera poput Trojanskog konja i ransomvera na računar žrtve.

- Potpuno automatizovanim postupkom zlonamerni softver EMOTET bio bi prebačen na kompjutere žrtava pomoću zaraženih dodataka putem mejla - precizira se u saopštenju.

Europol i Eurojust smatraju da je EMOTET jedan od glavnih elemenata ove vrste kriminala u svetu, a koristili su ga i drugi operateri zlonamernih softvera poput Trickota i Ryoka.

U prošlosti su kampanje elektronskih poruka EMOTET-a stizale u obliku računa, otpremnica i informacija o kovidu-19. Sve poruke su sadržale zlonamerne vord dokument u dodatku ili su preuzimane klikom na link.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama