UTICAJ JEDNE DRŽAVE SVE VIŠE RASTE U SIRIJI: Deir ez-Zor je ključan, Amerika i Izrael nemoćni

Novosti online

03. 02. 2021. u 21:12

IRANSKI korpus garde islamske revolucije (IRGC) navodno radi na uspostavljanju plemenskih snaga u istočnoj sirijskoj provinciji Deir ez-Zor.

УТИЦАЈ ЈЕДНЕ ДРЖАВЕ СВЕ ВИШЕ РАСТЕ У СИРИЈИ: Деир ез-Зор је кључан, Америка и Израел немоћни

Foto: Printscreen

"Oko Eufrata" je prenelo da naporima IRGC-a koordinira komandant brigade al-Šeik, koju podržava Iran, Akram Ahmed al-Akram al-Kader, prenosi South Front.

Prema propozicionim vestima, al-Kader, poznat i kao "al-Šeik", održao je 2. februara sastanak sa istaknutim plemenskim vođama iz vladinog dela južnog Deir ez-Zora u svojoj kući u gradu al -Majadin.

Sastanku su prisustvovali predstavnici arapskih plemena Al Akidat, Al Šahida, Al Bakara, Al Kalaj’in, Al Busraja, Al Karan i Al Džuhaiš.

Tokom sastanka, al-Šeik je pozvao lokalne lidere da uspostave zajedničke plemenske snage u Deir ez-Zoru. Takođe je obećao da će IRGC pružiti potrebnu podršku. Takođe je razgovarano o budućem sastanku sa najvišim oficirima IRGC u provinciji.

- Misija nove plemenske snage biće podrška iranskim snagama u njihovim vojnim operacijama u regionu kao celini, a posebno u regionima Badije (pustinje) - citirao je list "Oko Eufrata" al Šeika.

Nedavno su se snage koje podržavaju Iran u Deir ez-Zoru, Homsu i Raki više uključile u tekuće operacije protiv ćelija ISIS-a u centralnom regionu.

Ovaj razvoj događaja pokazuje kako iranski uticaj u Siriji raste uprkos sve većem ekonomskom i vojnom pritisku SAD-a i Izraela.

Izveštaj koji je Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila 3. februara otkrio je da je IRGC do sada regrutovao 9.600 lokalnih boraca u južnom regionu Sirije i još 8.350 u Deir ez-Zoru.

Više vesti o Siriji možete čitati OVDE.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!