"NEDOSTATAK NORMALNOSTI" IZMEĐU RUSIJE I EU: Kako je tekao razgovor Sergeja Lavrova sa šefom diplomatije EU Đozepom Boreljom

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

05. 02. 2021. u 22:36

ZATEGNUTI odnosi između Rusije i EU nikome ne donose korist. Nezdrava situacija u bilateralnim kontaktima dva najveća igrača na evroazijskom prostoru šteti svima, ocenio je Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, u razgovoru sa Đozepom Boreljom, prvim diplomatom EU, koji je u petak boravio u Moskvi.

НЕДОСТАТАК НОРМАЛНОСТИ ИЗМЕЂУ РУСИЈЕ И ЕУ: Како је текао разговор Сергеја Лаврова са шефом дипломатије ЕУ Ђозепом Борељом

Sergej Lavrov i Đozep Borelj / Foto AP

- Glavni problem sa kojim se svi suočavamo je nedostatak normalnosti u odnosima Rusije i Evropske unije - rekao je Lavrov.

Kao što je najavio, Borelj je u Moskvi pokrenuo razgovor o odnosima Rusije i Ukrajine, iranskom atomskom programu, borbi protiv pandemije korone kao i slučaju Navaljni. Istakao je da u EU smatraju da je presuda Navaljnom bila politički motivisana. EU će raspravljati o hapšenju i presudi na zasedanju Saveta za međunarodne odnose EU, zakazanom za 25. i 26. mart.

Lavrov je prokomentarisao i mogućnost uvođenja novih sankcija EU prema Rusiji zbog presude Navaljnom.

- Mi smo se već privikli da EU donosi jednostrane restrikcije koje nemaju legitimnu osnovu - rekao je Lavrov. - Takođe smo se privikli na to da EU nije pouzdan partner.

On je ponovio da je Rusija spremna da sarađuje sa EU, ali samo na ravnopravnoj osnovi. Odnosi EU i Rusije, počeli su da se narušavaju 2014. godine, posle rata u Donbasu i pripajanja Krima matici Rusiji.

Uoči dolaska u Moskvu Borelj je izjavio da je potreban dijalog sa Rusijom, jer je ona i dalje sused i partner od prvostepene važnosti. Objasnio je da je dijalog sa Rusijom važan i zbog toga da bi EU bila globalni igrač i da ima uticaj na situaciju u Siriji, Libiji, Nagornom Karabahu, Belorusiji i Ukrajini.

Borelj je dodao da se nada da će ruska vakcina "sputnjik V", biti registrovana i u EU.

Poseta prvog diplomate EU Rusiji prva je posle tri godine.Bilo je planirano da Borelj poseti Moskvu u junu 2020. godine ali je susret odložen zbog epidemije virusa korona.

Borelj se u petak nije susreo sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom jer to i nije bilo planirano, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Što se tiče najave da je Borelj u Moskvi da bi u ime EU objavio "žestoko saopštenje" oko situacije sa hapšenjem i presudom Alekseju Navaljnom, dobiće ništa manje žestok odgovor Lavrova, istakao je Peskov.

PROTERANE DIPLOMATE

Rusija je proterala trojicu evropskih diplomata iz Nemačke, Poljske i Švedske, zato što su prisustvovali nedozvoljenim skupovima podrške uhapšenom Alekseju Navaljnom, piše "EU obzerver" pozivajući se na izvor u EU. Prema informacijama portala, to je učinjeno tokom konferencije za medije, visokog predstavnika EU Đozepa Borelja i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Moskvi.

JOŠ JEDNO SUĐENjE NAVALjNOM

Opozicionaru Alekseju Navaljnom (44) u petak je održano još jedno suđenje pošto je optužen za klevetu veterana otadžbinskog rata Ignjata Artjomenka (95) koga je Navaljni nazvao izdajnikom, lakejom i sramotom jer je podržao preko TV promenu ustava kojom se omogućava Putinu da i nakon 2024. godine učestvuje u predsedničkim izborima. Artjomenko je preko "Skajpa" rekao da traži da mu se Navaljni javno izvini. Navaljni se branio da uopšte nikada nije sreo Artjomenka i da ga nikada nije pomenuo. Ovaj sudski proces se nastavlja 12. februara.

A bliski saradnici lidera "male opozicije" su odlučili da ovog vikenda, pa sve do proleća, neće biti demonstracija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)